Mnuchin a vorbit despre sancţiunile recente impuse de SUA contra Turciei în timpul unei întâlniri a cabinetului la Casa Albă şi a adăugat că „avem mai multe lucruri plănuite dacă nu îl vor elibera în curând”. El nu a oferit mai multe detalii.

Autorităţile turce l-au arestat pe Brunson în 2016, el fiind acuzat de spionaj şi că a ajutat o organizaţie teroristă, dar administraţia lui Trump susţine că este nevinovat şi a cerut eliberarea sa. Brunson se află în prezent în arest la domiciliu.

Recent, Trezoreria din SUA i-a sancţionat pe ministrul turc al Justiţiei şi pe cel de Interne pentru rolul lor în reţinerea lui Brunson, iar Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, s-a întâlnit recent cu omologul său turc pentru a discuta despre eliberarea pastorului. Miercuri, un tribunal din Turcia a respins apelul lui Brunson, care cerea să fie eliberat din arestul la domiciliu şi să îi fie ridicată interdicţia de călătorie.

Turcia, pe de altă parte, va replica dacă SUA decid să-i impună noi sancţiuni, a anunţat vineri ministrul turc al comerţului, după ce Washingtonul a ameninţat că îşi va înăspri sancţiunile dacă Ankara nu eliberează un pastor american, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Noi am replicat la sancţiunile americane în acord cu reglementările OMC şi vom continua să o facem", a declarat Rushar Pekcan, citată de agenţia Anadolu.

Detenţia timp de un an şi jumătate în Turcia, iar apoi plasarea în arest la domiciliu a pastorului Andrew Brunson, acuzat de spionaj şi de activităţi "teroriste", a declanşat o gravă criză diplomatică între Ankara şi Washington.

La începutul lunii august, SUA au impus sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a replicat cu măsuri similare. Tensiunile s-au agravat ulterior, în special printr-o creştere reciprocă a tarifelor vamale.

Această escaladare a alarmat pieţele şi a provocat prăbuşirea lirei turceşti în ultimele zile.