Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune, provocând un avertisment al unui răspuns militar masiv din partea Statelor Unite.

Indicele MSCI Asia Macific s-a îndreptat spre cel mai mare declin de la începutul lunii august, când tensiunile internaţionale s-au amplificat după avertismentul despre o reacţie ”foc şi groază” al preşedintelui american Donald Trump, potrivit News.ro.

Titlurile Tresoreriei SUA au urcat, contractele pentru indicele S&P 500 au scăzut, iar aurul a crescut. Piaţa cash este închisă luni pentru Ziua Muncii.

Preşedintele Trump a avertizat că va spori sancţiunile economice şi va bloca relaţiile comerciale cu orice ţară care face afaceri cu regimul condus de preşedintele nord-coreean Kim Jong Un, iar şeful Apărării a spus că Statele Unite au ”multe opţiuni militare”.

Duminică, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen ”cu o putere fără precedent”.

Testul, primul de la venirea la putere a lui Trump, este un nou obstacol pentru pieţele financiare, care şi-au demonstrat rezistenţa la tensiunile din peninsula coreeană.

Indicele japonez Topix a coborât luni cu până la 1,2%, Indicele Hang Seng din Hong Kong cu 0,5%.

Yenul a avansat cu 0,4%, la 109,79 unităţi pentru un dolar, iar francul elveţian cu 0,4%. Euro s-a apreciat cu 0,2%, la 1,1882 dolari pe unitate.

Bursele europene scad în urma testului nuclear din Coreea de Nord

Testul nuclear din Coreea de Nord a provocat și declinul generalizat al burselor europene, cel mai accentuat fiind al titlurilor bancare, în timp ce acţiunile Novartis coboară în urma anunţului că directorului general se va retrage din funcţie în 2018.

Indicele pan-european este în coborâre cu 0,5%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 0,2%. Componenta titlurilor bancare a Stoxx 600 este în scădere cu 0,9%.

Indicele german DAX scade cu 0,55%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,37%.

Acţiunile Fiat Chrysler au scăzut cu 2,2%, după ce directorul general Sergio Marchionne a spus că producătorul auto nu a primit nicio ofertă de preluare şi că nu lucrează la ”un acord mare”.

Titlurile grupului farmceutic elveţian Novartis au scăzut cu 0,7%. Grupul a anunţat că directorul general se va retrage în februarie 2018, în favoarea directorului pentru dezvoltare Vasant Narasimhan.

Acţiunile companiilor Randgold şi Fresnillo beneficiază în schimb de creşterea cererii pentru aur, ca plasament sigur în perioade geopolitice incerte.