Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost aleasa pentru rolul major pe care l-a jucat in negocierile tensionate duse cu Vladimir Putin, dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, "intr-un moment in care relatiile dintre Est si Vest s-au apropiat de cea mai periculoasa criza geopolitica de dupa Razboiul Rece", a explicat cotidianul britanic. 

Ea ii urmeaza astfel lui Vladimir Putin, care a fost desemnat personalitatea anului 2013 de catre The Times. 

Aflata la conducerea Germaniei din 2005, Angela Merkel a fost realeasa in functia de cancelar, cu 96,7% din voturi, in fruntea partidului sau, Uniunea Crestin-Democrata, pentru a opta oara consecutiv, pe 9 decembrie. 

Angela Merkel nu a anuntat deocamdata daca intentioneaza sa candideze pentru un al patrulea mandat de cancelar, dar 74% dintre germani sunt convinsi ca se va prezenta la alegerile din 2017 si 56% dintre compatriotii ei doresc ca ea sa isi pastreze functia dupa acele alegeri. 

Titlul de personalitatea anului este decernat si de o publicatie americana cu nume asemanator, prestigioasa revista Time, care a decis sa acorde aceasta distinctie pe 2014 medicilor, infirmierelor, personalului medical, ONG-urilor si tuturor voluntarilor care s-au implicat in lupta contra virusului Ebola care a facut ravagii in Africa.