De-a lungul timpului, si mai ales dupa declansarea crizei financiare mondiale din 2008, nu putine au fost scandalurile care au avut in centru paradisurile fiscale si modul in care ajuta ele companiile sa evite plata taxelor in tarile de origine si in cele in care activeaza.

In cele mai recente au fost implicate tari precum Pamana, Malta, Luxembourg si, mai nou, Irlanda, care, printr-un sistem de taxare extrem de avantajos, ar fi ajutat compania americana Apple sa nu plateasca taxe mari pentru activitatea din Europa.

Paradisurile fiscale nu sunt ilegale. Si atat timp cat ele exista, companiile se vor folosi de ele. Temerile pe care le ridica aceste sisteme de taxare foarte avantajoase si care respecta secretul bancar sunt legate de posibilitatea de a ascunde bani murdari, obtinuti din droguri, traffic de arme si alte actIvItati ilegale.

Pe langa regimurile de taxare foarte avantajoase pentru companii, in aceste tari populatia nu plateste taxe pe venituri. Si tot aici traiesc unii dintre cei mai bogati oameni ai lumii.

Potrivit unei analize prezentate de MarketWatch, in cele mai mari 10 paradisuri fiscale, populatia nu plateste impozit pe venit. Iar PIB-ul per capita depaseste lejer zeci de mii de dolari.

Locuitorii din Bermude par a fi cei mai fericiti, in conditiile in care au un PIB per capita care depaseste 90.000 de dolari. Taxele vamale mari si costul ridicat al vietii mai estompeaza, insa, din aceasta bunastare.

Multe dintre tarile aflate in top 10 provin din Orientul Mijlociu, in care guvernele nu percep taxe pe veniturile pouatiei, statele finantandu-se din taxele impuse pe resursele de petrol.

Top 10 tari cu taxe zero pe venituri si PIB-ul per capita: