Potrivit Indexului privind Progresul Social, Danemarca este tara cu cel mai inalt standard al vietii, scrie The Local.

Studiul, realizat de economistii Michael E. Porter si Scott Stern de la universitatile Harvard si MIT, ia in considerare 50 de indicatori diferiti, intre care libertatea de exprimare, libertatea politica, factori sociali si economici, precum si venituri, nivel al salariilor si usurinta cu care cetatenii tarilor analizate castiga banii necesari unui trai decent.

Imediat dupa Danemarca, in top se plaseaza vecinele sale – Finalnda, Islanda, Norvegia si Suedia, state care au demonstrat ca ofera un mediu social si economic excelent pentru cetatenii lor.

Potrivit realizatorilor studiului, tarile care ocupa primele locuri la calitatea vietii exceleaza la capitolul sanatate si educatie, doua dintre nevoile de baza ale unei societati, dar si in domenii precum un mediu de trai sanatos, protectie sociala puternica si crearea de oportunitati pentu cetateni de a face propriile alegeri si de a-si pune in aplicare ideile, fie ca vobim de inventii, cercetare sau antreprenoriat.

Danemarca are o buna traditie in spate in ceea ce priveste succesul politicilor sale de protectie si bunastare sociala, iar mentinerea pe primul loc si in 2017 in Indexul privind Progresul Social este impresionanta si ofera si altora un model de success”, a declarat economistul Michael Green.

Potrivit acestuia, Danemarca exceleaza la sistem de sanatate si bunastarea populatiei, la accesul la educatie si la PIB per capita.

Cu un scor de 73,53, Romania ocupa pozitia 44 din 128 de tari analizate. Tara noastra sta cel mai bine la acces la cunostinte de baza, la ingrijire medicala de baza si la apa, precum si la siguranta personala si acces la informatii si comunicatii.

Romania a intrunit cele mai mici punctaje la toleranta si incluziune sociala, sanatate si bunastare, libertati si calitatea mediului inconjurator.

Raportul mai releva ca, in timp ce tarile din nordul Europei exceleaza la servicii de sanatate, la calitatea mediului inconjurator si la combaterea saraciei, peste Atlantic, SUA sunt din ce in ce mai divizate si mai putin tolerante.

Comparativ cu alte tari cu un PIB asemanator, SUA se confrunta cu o rata mare a criminalitatii, terorism si trafic de persoane”, afirma Green, unul dintre coordonatorii studiului.