"Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. În prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fără întreruperi a gazelor naturale livrate clienţilor", se arată într-un comunicat al firmei ruse, potrivit Agerpres.

Hub-ul de gaze Baumgarten se află la aproximativ 50 de kilometri de Viena şi este o legătură cheie pentru gazele naturale din Rusia care sunt exportate în Europa. În 2014, OMV a semnat un acord cu Gazprom pentru a întări pe termen lung rolul hub-ului Baumgarten pe piaţa energiei din Europa.

Explozia a perturbat fluxurile de gaze spre est - Croaţia, Italia şi Slovenia - dar spre vest (Germania) totul decurge normal, a anunţat Armin Teichert, şeful Gas Connect Austria, firma care operează centrala Baumgarten.

Tot din cauza exploziei, principala rută de tranzit a gazelor din Slovacia către Austria a fost suspendată marţi, a anunţat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale.

"Ca rezultat al evenimentelor din Austria, ne-am ajustat regimul de tranzit al reţelei noastre pentru a asigura securitatea şi a suspenda tranzitul către Baumgarten. Nu există un impact imediat asupra livrărilor de gaze în Slovacia", a precizat un purtător de cuvânt al Eustream.

Italia declară starea de urgență

Italia va declara starea de urgenţă cu privire la livrările de energie, după explozia de la terminalul de gaze de la Baumgarten, livrările de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria fiind întrerupte după explozie.

Ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, a apreciat că incidentul din Austria a scos în evidenţă faptul că Italia "are o serioasă problemă de aprovizionare" precum şi necesitatea de a dezvolta gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP). Acest proiect ar oferi Italiei o nouă sursă de aprovizionare cu gaze naturale dar până acum a fost întârziat de protestele activităţilor de mediu.

"Dacă am fi avut TAP, nu am fi fost nevoiţi să declarăm stare de urgenţă", a declarat Calenda.

Prețurile, la maximul ultimilor 4 ani

Preţurile la gaze naturale şi electricitate au crescut în Europa după ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrările în momentul unui val de frig, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze naturale au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii opt ani în Marea Britanie, ţară care se confruntă deja cu impactul închiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului. După două zile de căderi de zăpadă la Londra, temperaturile mai scăzute decât cele normale s-au răspândit din Alpi şi până în ţările scandinave, crescând cerea pentru combustibil de încălzire.

Facilitatea din Austria transportă echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a avertizat că va declara starea de urgenţă, după ce livrările de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost întrerupte după explozie.

"Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale să explodeze, având în vedere că este nevoie de capacitate în perioada de iarnă şi schimbă estimările referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibilă. Dacă vremea se răceşte iar capacitatea nu este disponibilă, cu siguranţă preţurile vor creşte", a declarat Arne Bergvik, analist şef la compania suedeză de utilităţi Jamtkraft AB.

Marea Britanie a resimţit cel mai acut majorarea preţurilor, din cauză că nu are facilităţi de stocare şi interconexiuni cu pieţele din Europa continentală. Cotaţiile futures la gaze în Marea Britanie au crescut cu până la 23%, la 73,7 pence, pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013.

Explozia din Austria a afectat şi alte pieţe europene. Cotaţiile la energie electrică în Germania au atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, avansând cu 3,8% la EEX exchange din Leipzig. Preţurile la cărbune au crescut cu 2% până la 90,75 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013.

"Pentru moment va face producţia de electricitate pe bază de cărbune puţin mai profitabilă", a declarat Konstantin Lenz, director la firma germană Lenz Energy.

Marea Britanie este mai vulnerabilă decât de obicei în iarna aceasta pentru că Centrica Plc a decis să închidă cea mai mare facilitate de stocare din Marea Britanie după 30 de ani de activitate. Agravând şi mai mult problemele de aprovizionare, compania care gestionează reţeaua de gazoducte din Norvegia a anunţat marţi că livrările de la zăcământul Troll, cel mai mare câmp gazifer offshore din Europa, vor fi diminuate din cauza unor întreruperi neprogramate care afectează şi alte locaţii din Norvegia, principalul furnizor extern de gaze al Marii Britanii.

În mod normal o navă care transportă LNG are nevoie de două săptămâni pentru a ajunge din Qatar în Marea Britanie însă luna aceasta doar o singură navă de acest tip este programată să ajungă în Marea Britanie.

"Preţuri mai mare la gaze şi cărbune precum şi incertitudinile cu privire la livrările de gaze în întreaga Europa împing în sus preţurile", concluzionează Steffen Gursinsky, trader la Energieunion GmbH în Gemania.

Prețul gazelor a explodat pe bursa de la Londra

Preţul gazelor naturale în Marea Britanie a urcat marţi, după ce explozia de la o centrală pe gaz a companiei OMV din Austria a ameninţat să reducă fluxul, pe o piaţă afectată deja de vremea nefavorabilă.

Marţi, la bursa ICE Futures Europe din Londra, preţul gazelor naturale cu livrare luna viitoare a urcat cu 20%, până la 92 penny pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), cel mai ridicat nivel înregistrat din decembrie 2013.

Explozia survenită marţi dimineaţa la o centrală pe gaz a companiei OMV din Baumgarten, în estul Austriei, s-a soldat cu un mort şi rănirea mai multor persoane.

Explozia, ale cărei cauze nu au fost deocamdată identificate, s-a produs la ora 8.45 (7.45 GMT) şi a fost urmată de un incendiu. "Lucrurile se află sub control", a dat asigurări pentru France Presse purtătorul de cuvânt al poliţiei Edmund Tragschitz.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuţie în Austria pentru gazul natural venit din Rusia şi Norvegia. Instalaţia, inaugurată în 1959 şi având o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, reprezintă unul din principalele "hub"-uri de gaz din Europa centrală, deservind în special nordul Italiei şi sudul Germaniei. Este controlat în proporţie de 51% de grupul energetic austriac OMV.