Statele Unite, Canada şi Mexicul au încheiat duminică prima rundă de negocieri în vederea unei modificări a tratatului, însă fără să facă progrese.

Trump a redeschis renegocierea acestui acord, încheiat în 1994, declarându-se îngrijorat de consecinţele pe care le are asupra economiei americane.

Personal, eu nu cred că putem ajunge la un acord. Cred că până la urmă vom termina NAFTA la un moment dat”, a declarat preşedintele american marţi seara la un miting politic la Phoenix, în Arizona.

El a sugerat că o reziliere poate conduce la noi negocieri. ”Personal, nu cred că poţi ajunge la un acord fără o terminare”, a apreciat el.

Fără surprize, ne aflăm deja în negocieri. Mexicul va rămâne la masa (negocierilor) cu seninătate, fermitate şi cu interesul naţional în faţă”, a scris într-un mesaj potstat pe Twitter ministrul mexican de Externe Luis Videgaray, după declaraţiile miliardarului republican.

Într-un comunicat comun emis după cinci zile de negocieri la Washington, oficiali de rang în cadrul comerţului din cele trei ţări au anunţat că Mexicul va găzdui următoarea rundă de negocieri, în perioada 1-5 septembrie.

O a treia rundă va avea loc către sfârşitul lui septembrie în Canada, după care negociatorii vor reveni în octombrie la Washington, iar alte runde sunt prevăzute până la sfârşitul acestui an.

Pe de altă parte, Trump a promis să ”închidă” Guvernul american, dacă este necesar, pentru a-şi construi zidul de la frontiera cu Mexicul, relatează BBC News.

El le-a spus suţinătorilor săi la acest miting "Make America Great Again", la Phoenix, că opoziţia democraţilor este ”obstrucţionistă”.

În acelaşi discurs de 80 de minute, el a atacat presa, pe care a acuzat-o că oferă grupărilor de extremă dreapta ”o platformă”.

Însă el şi-a reiterat în mod selectiv răspunsul iniţial faţă de un miting al extremei drepte, la Charlottesville, în Virginia, unde o femeie a fost ucisă de un neonazist.

Trump a omis partea în care dă vina pe ”multe părţi” faţă de aceste violenţe, în care au fost rănite 19 persoane.