Potrivit liderul majorităţii republicane din Senatul SUA, Mitch McConnell, preşedintele "a afirmat că este pregătit să semneze" compromisul bugetar obţinut între parlamentarii democraţi şi republicani pentru a evita un nou "shutdown", blocajul bugetar.

"În acelaşi moment va declarat o situaţie de urgenţă naţională", a precizat Mitch McConnell, subliniind că sprijină această procedură rară care le permite preşedinţilor Statelor Unite să treacă peste Congres pentru a mobiliza fonduri.

La puţin timp după anunţul că Donald Trump, Senatul american a aprobat cu o largă majoritate compromisul bugetar negociat pentru a evita un nou blocaj al administraţiei federale.

Legea bugetară, care cuprinde numai un sfert din suma dorită de Donald Trump pentru construirea zidului, a fost aprobată cu 83 de voturi pentru şi 16 împotrivă în Senatul Statelor Unite, aflat sub controlul republicanilor (53 de de mandate din totalul de 100).

Totodată, Camera Reprezentanţilor de la Washington a aprobat compromisul bugetar obţinut după intense negocieri între democraţi şi republicani pentru a evita un nou shutdown". Preşedintele Donald Trump trebuie acum să promulge textul, aprobat de 300 de aleşi.

Surse de la Casa Albă, citate de CNN şi ABC, au indicat că din suma totală de 8 miliarde de dolari, 3,5 miliarde de dolari vor fi obţinuţi ca urmare a declarării stării de urgenţă, iar fondurile vor proveni din bugetul destinat lucrărilor militare ale Pentagonului.

Alte 2.500 de milioane vor proveni tot de la Pentagon, din fonduri deja aprobate pentru un program de confiscare a stupefiantelor. Departamentul Trezoreriei va trebui să contribuie cu 600 milioane de dolari din fondul destinat confiscării de droguri.

Restul de 1.375 milioane de dolari reprezintă suma pe care preşedintele Trump a reuşit să o obţină de la Congres în recentele negocieri bugetare.