Participatiile detinute de Trezoreria turca la banca TC Ziraat Bankasi AS, producatorul de petrol de gaze TPAO, precum si un pachet de aproape 7% din actiunile operatorului de telefonie Turk Telekomunikasyon AS se vor numara printre activele pe care le va detine fondul suveran, se arata intr-un decret guvernamental publicat duminica in Monitorul Oficial.

De asemenea, catre noul fond vor fi transferate si participatia de 73,6% din actiunile Borsa Istanbul AS, operatorul singurei burse de valori din Turcia, precum si pachetele de actiuni la operatorul de cablu TV si satelit Turksat, la grupul minier Eti Maden si producatorul de ceai Cay Isletmeleri, se mai arata in decretul guvernamental. Urmeaza ca Guvernul de la Ankara sa mute si participatia sa de 51,1% din actiunile bancii Turkiye Halk Bankasi AS si pachetul de 49,1% la compania aeriana Turkish Airlines, scotandu-le de pe lista companiilor incluse in programul de privatizare.

Noul fond suveran de investitii al Turciei, aprobat de Parlamentul de la Ankara in luna august 2016, va utiliza sumele generate de pe urma vanzarii de active pentru a finanta mari proiecte de infrastructura, precum aeroporturi, porturi, drumuri si cai ferate, ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, apreciind ca marimea fondului ar putea ajunge si la 200 de miliarde de dolari.

Din Consiliul de Administratie al fondului suveran, cunoscut in mod oficial sub denumirea de Turkiye Varlik Fonu Yonetim AS, vor face parte consilierul prezidential Yigit Bulut, presedintele director general al Borsa Istanbul, Himmet Karadag, si academicienii Kerem Altin si Oral Erdogan.

In Romania, un grup de lucru analizeaza mai multe optiuni si mai multe structuri de realizare a fondului suveran de investitii, a declarat la inceputul acestei luni Stefan Nanu, director al Trezoreriei in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP).