Emirul din Qatar a aprobat un pachet de proiecte economice, investiţii şi depozite, după o întâlnire cu preşedintele turc Tayyip Erdogan, care a avut loc la Ankara, scrie News.ro.

Guvernul turc are dificultăţi din cauza crizei valutare şi a tensiunilor cu Statele Unite, a căror rezolvare pare mai îndepărtată ca oricând.

Banii proveniţi din Qatar vor fi canalizaţi către bănci şi pieţele financiare, a declarat o sursă din guvernul turc.

Lira s-a depreciat în acest an cu aproape 40% faţă de dolar, din cauza temerilor provocate de controlul tot mai mare al preşedintelui Erdogan asupra economiei şi a apelurilor sale repetate pentru reducerea dobânzilor, în pofida inflaţiei ridicate.

Citește și: Riposta Turciei la “atacurile” americane. Erdogan îi declară “război” lui Trump

Conflictul cu Statele Unite s-a concentrat pe majorarea tarifelor pentru importuri şi reţinerea în Turcia a unui pastor american şi a provocat deprecierea puternică a lirei.

Moneda turcă a atins luni un minim de 7,24 unităţi pentru un dolar, punând în pericol stabilitatea sectorului financiar turc şi agitând pieţele globale.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a dublat tarifele pentru importurile de metale din Turcia, care a reacţionat prin majorarea tarifelor pentru automobilele, alcoolul şi tutunul importate din SUA.

În pofida tensiunilor politice, lira s-a apreciat miercuri cu circa 6%, la aproape 6 unităţi pentru un dolar.

Începând de miercuri, Turcia a majorat tarifele vamale pentru anumite produse importate din SUA, variind de la automobile la ţigarete, pe fondul unei crize financiare şi al tensiunilor crescute dintre Washington şi Ankara.

Potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi publicat în Monitorul Oficial, au fost introduse tarife vamale suplimentare pentru 22 de produse. Au fost vizate în special autoturismele americane, pentru care vor fi percepute tarife vamale suplimentare de 120%, precum şi băuturile alcoolice produse în SUA, vizate de tarife vamale suplimentare de 140%. Alte creşteri sunt prevăzute pentru produse precum cosmetice, orez şi cărbune.

Vice-preşedintele turc Fuat Oktay a justificat pe Twitter aceste măsuri în numele "principiului reciprocităţii, ca răspuns la atacurile deliberate comise de guvernul american împotriva economiei turceşti".

Relaţiile între Ankara şi Washington s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni, după ce SUA au impus sancţiuni şi au ridicat tarifele la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia, în urma unei dispute legate de încarcerarea de către Ankara a unui pastor evanghelic american. În replică, Erdogan a denunţat un ''complot politic'' împotriva ţării sale şi ameninţă că va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi.