"Consiliul European din martie va fi termenul limita pentru a vedea daca strategia functioneaza. Daca nu, consecintele vor fi grave, cum ar fi colapsul spatiului Schengen", a avertizat Tusk.

Ela cerut statelor membre ale UE sa aplice strategia convenita: consolidarea controlului la frontierele externe ale UE si grabirea crearii centrelor hotspot in Grecia si Italia, unde migrantii vor fi separati in imigranti economici, care ar trebui repatriati, si refugiati care vor fi impartiti intre statele UE prin sistemul cotelor obligatorii.  

El a estimat ca Uniunea va "esua ca proiect politic", daca blocul comunitar nu va reusi sa exercite un control corespunzator la frontierele sale externe.  

Si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit din nou despre "solidaritatea" intre statele UE, carora le-a cerut sa fie unite pentru a gestiona eficient fluxurile de migranti extracomunitari ce continua sa ajunga in numar mare in Europa in pofida iernii.

"Daca avem o frontiera comuna trebuie sa o gestionam impreuna. Generatia Erasmus si Internet nu cunoaste frontiere", a spus Juncker.