China si marii producatori de petrol, inclusiv Rusia si Arabia Saudita, vor recurge la rezervele lor pe fondul incetinirii cresterii economice si reducerii veniturilor din petrol, estimeaza analistii bancii elvetiene UBS AG, transmite Bloomberg.

In plus, tendinta de scadere a activelor suverane ar putea continua si anul viitor, cand se va inregistra si o asteptata diminuare a randamentelor din investitii.

Activele detinute de bancile centrale si fondurilor suverane de investitii din intreaga lume se situau la peste 18.000 miliarde dolari la finele lui 2014. 

"Acesta este inceputul inversarii unui trend in cadrul caruia fondurile suverane de investitii si bancile centrale au acumulat active. Vom vedea mai multe iesiri de fonduri de la bancile centrale si fonduri suverane in urmatoarele trimestre", a declarat Massimiliano Castelli, director de strategie la UBS Asset Management.

Castelli spune ca declinul va fi stimulat de China care va utiliza o parte din rezervele sale valutare masive, in timp ce tarile producatoare de petrol vor recurge la activele lor din strainatate pentru a sustine cheltuielile guvernamentale. 

Preturile ridicate la petrol au contribuit la majorarea activelor fondurilor suverane, care in perioada 2009-2014 au crescut, in medie, cu 12% pe an. Insa perioada in care surplusurile guvernamentale au fost reinvestite in active de top din economiile avansate ar putea sa fi ajuns la final, ceea ce va determina fondurile suverane sa-si reconsidere o parte din investitii. 

"Este putin probabil ca pretul petrolului sa revina la un nivel care genereaza surplusuri fiscale in tarile producatoare, astfel ca acestea vor trebui sa-si ajusteze cheltuielile la noua realitate pentru a evita sa fie nevoite sa recurga la economii. Apetitul fondurilor suverane pentru investitii directe care asigura randamente mari nu va disparea, dar o parte dintre ele vor fi nevoite sa-si schimbe comportamentul si sa-si modifice mixul de investitii spre active mai lichide", a apreciat Massimiliano Castelli. 

Incepand din august anul trecut si pana in prezent, pretul petrolului a scazut la jumatate, ceea ce obliga fondurile investitii din Norvegia, Arabia Saudita si Rusia sa inceapa pregatirile pentru retragerea economiilor acumulate in perioade de preturi ridicate.

Potrivit Sovereign Wealth Fund Institute, investitiile unor organisme de stat in SUA si Europa se ridica in prezent la 7.300 de miliarde dolari si includ participatii la banca britanica Barclays Plc, casa de discuri EMI Music Publishing, plus numeroase proprietati imobiliare la Londra si hoteluri din Manhattan.