Pe site-urile bancilor ucrainene cursurile afisate au atins si 23 de unitati pentru un dolar.

Guvernatorul bancii centrale, Valeria Gontareva, a declarat ca masurile adoptate de institutie au rolul sa stabilizeze moneda. Ea a aratat ca a fost panica pe piata din cauza luptelor cu rebelii pro-rusi din estul Ucrainei.

Gontareva a mai spus ca in urmatoarele doua zile Ucrainea ar putea incheia un nou acord de finantare cu FMI, iar analistii considera ca acesta va avea un efect pozitiv asupra grivnei.

"Declinul de acum este o exagerare", a declarat Olena Bilan, economist sef la compania de brokeraj Dragon Capital, adaugand ca ar putea avea loc o stabilizare a cursului la 20-23 grivna pentru un dolar.

Banca centrala a majorat joi dobanda de politica monetara de la 14% la 19,5% si a renuntat la organizarea de licitatii valutare, acesta fiind un pas catre liberalizarea totala a cursului valutar.

In ultimul an, grivna a pierdut jumatate din valoare in raport cu dolarul, pe fondul crizei economice si a luptelor cu separatistii. Chiar si dupa majorarea dobanzilor, oficialii bancii centrale avertizeaza ca se mentine riscul accelerarii inflatiei si devalorizarii in continuare a grivnei.

Reprezentantii bancii au mai spus ca chiar si dupa trecerea la un curs stabilit de piata grivna nu este complet libera, intrucat exista inca restrictii administrative privind la accesul la alte valute, impuse in ultimul an pentru a stabiliza cursul.

Banca centrala anticipeaza pentru acest an o contractie economica de 4%-5%, dupa un declin de 6,7% anul trecut. Inflatia anuala, care in decembrie a atins 24,9%, ar putea incetini la 17,2% in decembrie 2015 si la un nivel de o singura cifra in 2016.