"Discutiile dintre Moscova si Kiev pe tema pretului gazelor sunt blocate si pot fi rezolvate doar printr-o procedura de arbitraj care ar putea incepe dupa 28 mai", a declarat ministrul ucrainean de Finante Oleksandr Slapak intr-un interviu acordat la Bruxelles, transmite Bloomberg.

Gazprom a trimis marti Ucrainei o factura de 1,7 miliarde de dolari pentru gazele pe care ar urma sa le importe luna viitoare, avertizand ca va opri livrarile daca nu va primi banii pana pe 2 iunie.

"Vom insista ca ambele parti trebuie sa isi respecte obligatiile cu buna credinta, ca masura preventiva. Vom livra gaze Europei asa cum este prevazut in contractul de tranzit. Va rugam sa nu intrerupeti livrarile de gaze catre Ucraina si nu incalcati contractul. Asa vom cere curtii de arbitraj sa abordeze problema", a spus Slapak.

Ucraina depinde de Rusia pentru jumatate din consumul de gaze, in timp ce circa 15% din necesarul de gaze al Europei tranziteaza aceasta tara. In aceste conditii, blocarea gazelor rusesti destinate Ucrainei poate afecta si livrarile catre Uniunea Europeana.

"Situatia negocierilor a ajuns intr-un punct mort", a spus Slapak. El a respins pretul cerut de Rusia in aprilie, afirmand ca majorarea este motivata politica.

Ministrul a explicat ca arbitrajul este necesar intrucat guvernul de la Kiev refuza sa plateasca in avans pretul majorat, in timp ce Rusia afirma ca nu va discuta un pret mai mic al gazelor inainte de achitarea datoriilor.

Un purtator de cuvant al Gazprom a declarat marti ca factura pentru luna iunie se bazeaza pe livrari medii de 114 milioane de metri cubi pe zi, la un pret de 485 dolari pentru o mie de metri cubi, valabil pentru trimestrul al doilea. Guvernul de la Kiev vrea revenirea la pretul din primul trimestru, de 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi.

Ucraina va plati datoria pentru gazele primite in termen de 10 zile, daca va fi semnat un nou acord, la pretul valabil in primul trimestru, a declarat premierul Arseni Iateniuk.

Gazprom sustine ca Ucraina ii datoreaza 3,51 miliarde de dolari pentru gazele primite in 2013 si in perioada ianuarie-aprilie a acestui an. Compania ucraineana NAK Naftogaz nu recunoaste intreaga datorie, ci doar 2,2 miliarde de dolari pentru gazele primite pana la sfarsitul lunii martie, inainte de majorarea pretului.