Ministrul ucrainean de Finante si Parlamentul de la Kiev au discutat timp de mai multe luni un plan fiscal care sa respecte cererile legislativului, insa joi majoritatea parlamentarilor au respins planul propus.

Potrivit FMI, discutiile de joi reprezinta in fapt o respingere a reformelor cerute in conformitate cu programul convenit cu FMI.  

"Aprobarea unui buget consistent cu obiectivul din program vizand reducerea deficitului general la 3,7% din PIB este o conditie cheie pentru finalizarea programului de sprijin convenit cu FMI", a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.  

"Aprobarea unui buget care deviaza de la obiectivele programului pentru 2016 si cele pe termen mediu va duce la intreruperea programului si in mod inevitabil la acordul international de finantare asociat", a avertizat oficialul FMI.  

Disputele pe tema bugetului si Codului fiscal au intarziat deja eliberarea ultimei transe de 1,7 miliarde de dolari din programul convenit cu FMI, intr-un moment in care Ucraina se confrunta cu o grava recesiune si cu conflictul cu separatistii pro-rusi din estul tarii.  

Separat, premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a anuntat, vineri, ca Ucraina va introduce un moratoriu cu privire la plata unei datorii de trei miliarde de dolari catre Rusia, care ajunge la maturitate pe 20 decembrie. Aceasta, in conditiile in care, anterior, Rusia a avertizat zilele trecute ca va da in judecata Ucraina, daca aceasta datorie nu va fi rambursata. 

Eurobondurile ajung la maturitate in data de 20 decembrie 2015, insa Ucraina are o perioada de gratie de zece zile, dupa care va fi considerata in incapacitate de plata.

Premierul ucrainean a subliniat ca Kievul este gata sa-si prezinte argumentele in fata curtii, in timp ce Ministerul de Finante a precizat ca este dispus in continuare sa negocieze un acord de restructurare cu Rusia.  

Anterior, Ucraina si-a anuntat intentia de a include aceste bonduri in datoria sa externa pe care a restructurat-o. Insa, Rusia a a refuzat sa accepte termenii oferiti creditorilor privati ai Ucrainei, apreciind ca aceste bonduri au fost oferite pe baza unui acord de imprumut bilateral.  

"Avand in vedere ca Rusia a refuzat, in pofida eforturilor noastre repetate de a semna un acord de restructurare, sa accepte propunerile noastre, Cabinetul a decis sa introduca un moratoriu cu privire la rambursarea bondurilor rusesti", a declarat Iateniuk, la finalul unei reuniuni a Executivului de la Kiev.  

Moratoriul va fi in vigoare "pana la acceptarea propunerilor noastre de restructurare sau adoptarea unei decizii din partea curtii...Suntem pregatiti pentru o actiune in justitie din partea Rusiei", a adaugat premierul ucrainean.  

Pentru a putea beneficia de noi credite din partea Fondului Monetar International, Ucraina trebuie sa dea dovada ca este deschisa la negocieri cu Rusia pentru un acord de restructurare a datoriei.