"Pentru a supravietui in aceasta perioada dificila, avem nevoie de o conferinta internationala a donatorilor si de ajutor din partea partenerilor occidentali", a spus Iateniuk.

Premierul a facut declaratia la o zi dupa ce surse citate de Financial Times au spus ca Ucraina are nevoie de fonduri suplimentare de 15 miliarde de dolari, in cateva saptamani, pentru a acoperi deficitul bugetar si a preveni prabusirea economiei.

Iateniuk a declarat marti ca guvernul este pregatit sa ia masuri de austeritate, precum reducerea cheltuielilor si combaterea economiei subterane. El a adaugat ca guvernul nu cerseste bani ci considera FMI drept un partener.

Ucraina se confrunta cu o grava criza economica, fiind in pragul intrarii in incapacitate de plata. Necesarul suplimentar de fonduri se adauga programului de sustinere in valoare de 17 miliarde de dolari convenit cu FMI in luna aprilie, care se va incheia in 2016. Pana in prezent, autoritatile de la Kiev au primit 8,2 miliarde de dolari din partea FMI si a altor organizatii internationale.

Sursele citate miercuri de Financial Times au aratat ca necesarul de finantare a crescut din cauza contractiei economice de 7% si a prabusirii exporturilor in Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din tara si scaderea rezervelor bancii centrale.

Inainte de inceperea ostilitatilor, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul tarii. In lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit sa reduca masiv bugetul sau sa intre in incapacitate de plata.

Australia ofera carbune si uraniu Ucrainei pentru a contracara suspendarea livrarilor de catre Rusia

Pe de alta parte, Australia este pregatita sa livreze Ucrainei carbune si uraniu pentru a suplini scaderea rezervelor statului est european in urma conflictului cu Rusia, declin care a contribuit la cresterea numarului de pene de curent pe teritoriul ucrainian, a declarat joi premierul australian Tony Abbott.

"Australia este o super-putere energetica, iar siguranta energetica este importanta pentru Ucraina, in special considerand vulnerabilitatea actuala a statului in ceea ce priveste furnizarile de materii prime," a spus Abbott la finalul unei intrevederi cu presedintele ucrainian Petro Poroshenko, care se afla intr-o vizita oficiala in Australia.

Abbott este un critic inversunat al presedintelui rus Vladimir Putin, pe care il acuza ca sprijina separatistii pro-rusi angajati intr-un conflict militar cu fortele guvernamentale ucrainiene si care sunt suspectati ca ar fi doborat, in iulie, avionul MH17 care se indrepta spre Melbourne cu 298 de persoane la bord.

De altfel, una din reactiile guvernului australian la prabusirea avionului MH17 a fost suspendarea livrarilor de uraniu catre Rusia.

Australia este unul dintre cei mai importanti exportatori de carbune si uraniu la nivel mondial, in subsolul tarii regasindu-se cele mai mari rezerve recuperabile de uraniu din lume.

Presedintele ucrainian a confirmat ca a purtat discutii pe teme energetice cu guvernul de la Canberra, dar nu a specificat daca a acceptat oferta lui Abbott. "Exista posibilitatea ca Ucraina sa cumpere uraniu din Australia pentru a alimenta centralele nucleare", a declarat Poroshenko.

Situatia economica a Ucrainei s-a deteriorat semnificativ in urma conflictului cu Rusia, Fondul Monetar International estimand ca fostul stat sovietic ar avea nevoie de o finantare suplimentara de 15 miliarde de dolari pentru sprijinirea economiei, pe langa programul aflat in desfasurare de 17 miliarde de dolari convenit cu partenerii internationali.