In afara Greciei, in Europa nu au mai fost aprobate programe atat de mari de salvare dupa criza financiala mondiala, ceea ce provoaca ingrijorari politice legate de folosirea in continuare a fondurilor publice pentru acoperirea pierderilor bancilor prost administrate, in pofida introducerii unor noi reguli europene pentru prevenirea unor astfel de situatii.

Comisia Europeana a anuntat marti ca Roma poate ajuta Monte dei Paschi cu 5,4 miliarde de euro, dupa ce banca a acceptat o reorganizare drastica care include transferul creditelor neperformante intr-un vehicul special si plafonarea salariilor conducerii.

Deficitul de capital al bancii este de 8,1 miliarde de euro, a declarat un oficial al Ministerului italian de Finante, sub suma de 8,8 miliarde de euro calculata anterior de Banca Centrala Europeana (BCE).

Monte dei Paschi a solicitat sprijinul statului dupa ce nu a reusit sa atraga de pe piata 5 miliarde de euro pentru suplimentarea capitalului.

In urma cu o saptamana, guvernul italian s-a angajat sa ofere 17 miliarde de euro, majoritatea sub forma de garantii, pentru ca detinatorii de obligatiuni senior, deponentii si angajatii bancilor regionale Popolare di Vicenza si Veneto Banca sa nu suporte pierderi din cauza problemelor financiare ale acestora.

Acordul respectiv a implicat implicarea Intesa Sanpaolo, care a cumparat cele doua banci pentru doar 1 euro.

Monte dei Paschi urmeaza sa prezinte un plan de restructurare pe termen de cinci ani, care sa ii asigure viabilitatea pe termen lung.

In cadrul planului, Monte Paschi va transfera 26,1 miliarde de euro unui vehicul finantat privat, in conditii din piata, operatiunile urmand sa fie partial finantate de fondul italian de salvare a bancilor Atlante II. Totodata, Monte Paschi isi va schimba modelul de afaceri pentru a se concentra pe clientii persoane fizice si pe companii mici si mijlocii.