In ritm trimestrial, PIB-ul UE si cel al zonei euro au crescut cu 0,4%, si, respectiv, 0,3%, in trimestrul trei din 2016, similar cu nivelul inregistrat in precedentele trei luni.

Conform datelor publicate luna trecuta de Eurostat, in trimestrul doi din 2016, comparativ cu precedentele trei luni, cele mai mari cresteri din UE s-au inregistrat in Romania (1,5%), Ungaria (1%), Cehia, Slovacia si Polonia (toate cu 0,9%). Nu s-au inregistrat scaderi ale PIB-ului in UE, dar trei state membre - Franta, Italia si Finlanda - au avut crestere zero.

De asemenea, in trimestrul doi din 2016 comparativ cu perioada similara din 2015, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, de 5,9%, urmata de Slovacia (3,7%) si Spania (3,2%). Singurul declin a fost raportat in Grecia (minus 0,9%).

Fondul Monetar International (FMI) a estimat luna aceasta ca Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5%, urmata de Irlanda (4,9%).
Totodata, Eurostat a mai anuntat ca rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut la 0,5% in octombrie, de la 0,4% in septembrie.

Potrivit biroului de statistica, in octombrie cele mai semnificative majorari de preturi s-au inregistrat la servicii, care au inregistrat o crestere anuala de 1,1%, stabila comparativ cu luna precedenta, urmate de alimente, alcool si tigari (un avans de 0,4%, fata de 0,7% in septembrie). In schimb, preturile la energie au inregistrat o scadere anuala de 0,9% in octombrie, fata de un declin de 3% in septembrie.