Uniunea ii incredinteaza francezului Michel Barnier, negociatorul ei sef, un mandat prin care sa discute problemele pe care Bruxellesul le considera cele mai urgente in vederea plecarii regatului si care face imposibil ca acesta sa discute cu Londra subiectele ei preferate - relatia viitoare si comertul.

Aceste din urma doua subiecte pot sa fie abordate doar dupa ce statele membre UE decid ca s-au inregistrat suficiente progrese in privinta unor subiecte pe care ele le considera ”strict necesare in vederea asigurarii unei retrageri ordonate” a regatului din cadrul blocului european, scrie The Associated Press, care prezinta principalele puncte de disensiune din aceasta perspectiva.

Drepturile cetatenilor

O prioritate absoluta este sa se asigure ca vor exista garantii eficiente cu privire la respectarea drepturilor celor aproximativ cinci milioane de persoane - aproximativ trei milioane de cetateni europeni care traiesc in regat si aproximativ doua milioane de britanici care traiesc in Uniune - dupa Brexit.

Cetatenii se confrunta cu incertitudini uriase in privinta prestatiilor in domeniul sanatatii, pensiilor, impozitelor, angajarii si educatiei.

Acordul vizeaza sa defineasca cine sunt ei, ce feluri de drepturi este necesar sa fie protejate si sa garanteze ca orice calificari pe care le-au obtinut, prin diplome si certificate, sunt recunoscute de toate partile dupa divort.

Obligatii financiare

Obligatiile financiare ale Regatului, evaluate la cel putin 60 de miliarde de dolari, este necesar sa fie reglate.

Este vorba despre angajamente Londrei fata de bugetul UE pe perioada 2014-2020, dar si despre iesirea regatului din institutii UE, banci si fonduri precum cel referitor la refugiatii din Turcia. Alte costuri sunt reprezentate de mutarea Agentiei Medicamentelor si Autoritatii Bancare.

Ziarul The Financial Times (FT) estimeaza ca nota de plata a divortului poate ajunge la 100 de miliarde de euro, insa Londra a anuntat ca refuza sa plateasca aceasta suma.

Frontiera cu Irlanda

Alta ingrijorare majora vizeaza mentinea unei circulatii nestingherite a persoanelor si bunurilor la frontiera dintre Irlanda de Nord - o provincie a regatului Unit - si Irlanda, un stat membru UE.

Acordul vizeaza sa se asigure ca nu se va face nimic care sa submineze pacea din Vinerea Mare care a pus capat sangerosului conflict, dupa zeci de ani, in Irlanda de Nord. Obiectivul este sa se evite o ”frontiera dura”, cu controale vamale, mai ales in contextul in care bunuri, precum laptele, sunt produse in Irlanda de Nord si procesate in Irlanda.

Alte teme

- Acordul ar urma sa garanteze ca orice alte bunuri scoase pe piata inaintea iesirii oficiale a Marii Britanii - al carei termen-limita este miezul noptii de 29 spre 30 martie 2019 - pot ramane pe piata atat in Regat, cat si in Uniune.

- Orice proceduri judiciare intre cele doua parti aflate in curs dupa expirarea termenului-limita, trebuie sa poata fi finalizate.

- Este necesar sa se faca aranjamente in vederea protejarii drepturilor celor care traiesc in baze militare britanice in Cipru, un stat membru UE.

- Mandatul prevede ca acordul este necesar sa prevada mecanisme de solutionare a unor dispute si solutiile sa fie puse in aplicare astfel incat sa respecte ”autonomia Uniunii si ordinea sa juridica”. In esenta, acest lucru inseamna ca cea mai inalta jurisdictie europeana - Curtea de Justitie, cu sediul la Luxembug, extrem de diabolizata in Marea Britanie - trebuie sa fie arbitrul ultim al acordului.