Cei 28 de sefi de state si de guverne din UE au aprobat aceasta prelungire in timpul Consiliului European din 15 decembrie, 'dupa ce au evaluat punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk', a amintit Consiliul UE intr-un comunicat.

Aceste acorduri, menite sa puna capat conflictului din estul Ucrainei, nu sunt nici acum respectate.

Prelungirea pentru inca sase luni a acestor sanctiuni economice nu intampina opozitie in randul statelor membre, chiar daca anumite tari, precum Italia, Ungaria, Grecia si Cipru, si-au exprimat unele reticente, iar Germania este de acord cu ridicarea graduala a anumitor sanctiuni.

Europenii au conditionat ridicarea partiala sau totala a sanctiunilor impuse Rusiei de progresele inregistrate de punerea in practica a acordurilor de la Minsk destinate solutionarii conflictului din Ucraina. Insa, exceptand incetarea focului, respectata in mare parte, dispozitiile politice ale acordurilor de la Minsk, precum organizarea alegerilor locale, nu au fost inca respectate.

"Urmatoarea etapa este clara: aplicarea completa a acordului, nimic mai mult sau mai putin. Este singura modalitate pentru a incepe dialogul nostru si singura modalitate de ridicare a sanctiunilor economice impuse", a subliniat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in luna iunie, in contextul prelungirii sanctiunilor pana la finele anului 2016.

Aceste sanctiuni au fost decretate in lunile iulie si septembrie 2014, cand Rusia a trimis trupe pentru a sustine ofensiva lansata de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei. Moscova a dezmintit intotdeauna implicarea sa militara in conflictul din Ucraina si, la randul sau, a ripostat la sanctiunile europenilor prin introducerea unui embargou pentru importurile de produse agroalimentare din UE.