Premierul grec a anuntat recent ca o suma de 617 milioane de euro va fi acordata unui numar de 1,6 milioane de pensionari sub forma unui supliment special de pensie, iar anumite insule din estul Marii Egee vor fi scutite de la majorarea TVA.

Creditorii Greciei sustin ca aceste masuri nu au fost discutate cu institutiile care supervizeaza imprumuturile acordate Greciei de zona euro (-FMI, Comisia Europeana, BCE, Mecanismul European de Stabilitate -) in conformitate cu ultimul acorde de asistenta convenit de autoritatile de la Atena.

"Actiunile Guvernului grec - reintroducerea celei de-a 13-a pensii si amanarea majorarii TVA - nu sunt in linie cu acordurile noastre", se arata intr-un comunicat al purtatorului de cuvant al presedintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. "In consecinta, nu exista unanimitate in randul statelor membre pentru introducerea masurilor de reducere a datoriei aprobate la reuniunea Eurogrupului din 5 decembrie", se mai arata in comunicat.

Ministrii de Finante din zona euro au acordat Greciei la inceputul acestei luni o usoara reducere a datoriei sale. Trei zile mai tarziu, Alexis Tsipras a anuntat reintroducerea celei de a 13-a pensii, eliminata cu ocazia precedentelor masuri de austeritate, pentru cele mai mici pensii precum si o amanare a majorarii TVA pentru acele insule care gazduiesc pentru 16.000 de migranti si refugiati.

Premierul grec a subliniat ca aceste masuri sunt posibile gratie unui excedent bugetar primar mai mare decat obiectivul fixat pe 2016 si deci nu incalca acordul convenit cu creditorii internationali pentru un al treilea plan de asistenta.