Sase tari UE - Germania, Austria, Belgia, Franta, Luxemburg si Olanda - au cerut posibilitatea introducerii obiligativitatii vizelor pentru Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania si fosta republica iugoslava Macedonia pentru a protesta fata de o crestere considerabila a cererilor de azil nefondate inaintate de cetatenii acestor tari.

"Am primit o scrisoare semnata de ministrii de Interne din sase state membre - pentru a cere un acord cat mai rapid posibil in privinta unei clauze de salvgardare care sa permita reintroducerea vizelor in caz de incalcari grave", a anuntat Michele Cercone, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

Aceasta cerere va fi discutata la viitoarea reuniune a ministrilor de Interne din cadrul UE la 25 octombrie la Luxemburg, a precizat purtatorul de cuvant.

"Situatia este ingrijoratoare", a recunoscut el. "Marea majoritate a cererilor de azil prezentate nu sunt fondate si aduc prejudicii, deoarece supraincarca serviciile care examineaza cererile in statele care s-au plans", a explicat el.

Normele in materie de azil impun ca toate cererile sa fie examinate individual, a subliniat el.

Aproape 5.000 de cereri de azil au fost depuse in Germania de cetatenii celor cinci tari vizate de la inceputul anului 2012, a precizat purtatorul de cuvant.

Posibilitatea de a merge in UE fara vize "implica responsabilitati pentru autoritatile si cetatenii acestor tari", a avertizat purtatorul de cuvant al lui Malmström.

Germania a vizat in special cetatenii sarbi si macedoneni. "Afluxul masiv de cetateni sarbi si macedoneni trebuie sa fie stopat imediat", a afirmat vineri ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Secretarul de stat belgian pentru Azil si Imigratie, Maggie De Block, a mers la Belgrad saptamana trecuta pentru a le cere cetatenilor sarbi, in special minoritatilor roma si albaneza care locuiesc in sudul Serbiei, sa nu mai ceara azil in Belgia.