“Ne aşteptăm la angajamente clare din partea Marii Britanii”, a insistat Barnier, adăugând că un acord între cele două părţi trebuie încheiat până în noiembrie anul viitor, pentru a exista suficient timp să fie ratificat de parlamente.

Săptămâna trecută, ministrul britanic de Finanţe a declarat că Londra este foarte aproape de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind drepturile cetăţenilor după Brexit.

Drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie este una dintre cele trei chestiuni pe care blocul comunitar vrea să le rezolve înainte de a începe discutarea relaţiei viitoare dintre Londra şi Bruxelles.

O altă chestiune este nota de plată. Premierul britanic Theresa May va propune să vireze cel puţin 20 de miliarde de euro către UE, pentru achitarea notei de plată a Brexit, au declarat surse apropiate dosarului pentru Financial Times.

Bruxelles-ul nu a oferit cifre exacte, însă mai mulţi înalţi oficiali europeni au declarat pentru AFP că factura ar urma să fie cuprinsă între 60 şi 100 de miliarde de euro.

Contribuţia netă a Londrei la bugetul UE, în 2015, a fost de 10,75 de miliarde euro, arată documentele Comisiei Europene şi Parlamentului European. Astfel, suma de 20 de miliarde de euro ar fi suma datorată de britanici la bugetul UE până în 2020.

Marea Britanie va ieşi din UE în martie 2019, în timpul preşedinţiei române a blocului comunitar.