Leo Varadkar a făcut această declarație în timpul unei vizite în Canada, unde s-a întâlnit cu premierul Justin Trudeau și unde a vizitat granița țării cu SUA, care ar putea fi luată ca model pentru frontiera care va fi trasată între Rep. Irlanda și Irlanda de Nord, după Brexit.

Cred că pot să spun, în numele guvernelor europene, că nu suntem satisfăcuți de progresele care s-au făcut până acum în negocieri, însă vom continua discuțiile”, a declarat Varadkar, pentru Bloomberg.

“Sperăm să facem mai multe progrese până la întâlnirea din octombrie, când discuțiile vor trece la următoarea fază, dar până în prezent pot să spun că nu s-au făcut progrese suficiente”, a adaugat premierul irlandez.

Liderul de la Dublin a cerut, totodată, guvernului de la Londra să fie mai clar în ceea ce privește înțelegerea comercială pe care o dorește între cele două părți, adăugînd că lipsa de claritate a întârziat negocierile până în acest moment.

“Suntem confuzi și nedumeriți în legătură cu relațiile comerciale pe care și le dorește Marea Britanie cu UE, după Brexit”, a mai spus premierul irlandez.

“În acest moment avem cea mai bună înțelegere comercială posibilă – cea mai bună pe care ne-o putem imagina – adică o uniune vamală, o piață unică europeană și o zonă economică europeană. Ceea ce a sugerat Marea Britanie în ultimele 14 luni a fost că vrea să păstreze toate avantajele de a fi în UE, dar fără nicio responsabilitate și fără niciun cost. Aceasta nu este o poziție realistă, așa că așteptăm să vedem ce vor”, a adăugat Leo Varadkar.

Un alt subiect sensibil în negocierile pentru Brexit este și acela al notei de plată pe care Regatul o va plăti la plecare. “În prezent, nu exită un consens în ceea ce privește suma de bani pe care Marea Britanie trebuie să o plătească. Există o mulțime de obligații legale, după Brexit, cum a fi pensiile plătite cetățenilor europei, mulți dintre ei britanici”, a mai spus Varadkar.

El s-a declarat mulțumit de un singur lucru în negocierile pentru Brexit, și anume anunțul Marii Britanii că va permite cetățenilor irlandezi și britanici să circule liber între cele două țări și că nu va impune controale la singura frontieră terestră pe care Regatul o va avea cu UE, după ieșirea din blocul comunitar.