"Ucrainei ii revine sa decida in mod liber ce tip de angajament vrea cu Uniunea Europeana", au afirmat intr-un comunicat comun presedintii Consiliului European Herman Van Rompuy si Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, adaugand ca "dezaproba puternic pozitia si actiunile Rusiei in aceast privinta". 

"Acest lucru necesita vointa politica din partea liderilor ucraineni, o actiune hotarata si progrese tangibile in privinta conditiilor puse" de europeni, inclusiv solutionarea cazului opozantei incarcerate Iulia Timosenko, devenita un simbol al justitiei politizate. 

UE se declara "pregatita sa fie mai deschisa si sa ofere mai multa sustinere celor care vor sa se angajeze pe calea reformelor si modernizarii". 

Autoritatile ucrainene au anuntat joi abandonarea pregatirii acordului de asociere care urma sa fie semnat cu UE la sfarsitul saptamanii in cadrul Summitului Parteneriatului Estic, la Vilnius. 

Evocand "presiuni externe asupra Ucrainei", cei doi lideri europeni apreciaza ca "conditiile pe termen scurt nu ar trebui sa oculteze beneficiile pe termen lung pe care le-ar putea aduce acest parteneriat"

Rusia, destinatia unui sfert dintre exporturile ucrainene, a exercitat timp de mai multe luni presiuni asupra Ucrainei, pentru ca aceasta sa-si abandoneze proiectul de acord de asociere cu UE si sa adere la uniunea vamala pe care Moscova a creat-o impreuna cu foste republici sovietice. 

"relatii mai puternice cu UE nu au loc in detrimentul relatiilor intre partenerii nostri din Est si alti vecini de-ai lor, ca Rusia", afirma Van Rompuy si Barroso, adaugand ca UE este "in continuare dispusa sa clarifice, impreuna cu Rusia, impactul pozitiv reciproc al unei intensificari a comertului si schimburilor cu vecinii nostri, respectand totodata suveranitatea si independenta partenerilor nostri din Est". 

UE "nu intentioneaza sa oblige Ucraina sau vreun alt partener sa aleaga Uniunea Europeana sau vreo alta entitate regionala", afirma ei.