"Consiliul European este pregatit sa ia noi masuri pe fondul escaladarii situatiei din Ucraina", a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles.

Comisia Europeana a primit sarcina sa pregateasca "de urgenta" o noua serie de sanctiuni. Acestea trebuie prezentate "in termen de o saptamana", iar o decizie va fi luata "in functie de evolutia situatiei", a explicat el.

"Toata lumea este constienta ca trebuie actionat rapid", a subliniat Van Rompuy. "Exista o determinare puternica pentru a pune toata presiunea posibila pe Rusia, pentru a reveni la masa negocierilor si a gasi o solutie politica".

Consultari intre cele 28 de state membre vor incepe luni, "pentru a fi pregatiti intr-o saptamana".

Cancelarul german Angela Merkel a precizat ca aceste sanctiuni economice vor viza in special sectoarele finantelor si energiei, la fel ca cele adoptate la sfarsitul lui iulie. Aceste sanctiuni economice "au un impact vizibil asupra economiei ruse", a dat asigurari si Van Rompuy.

UE a decis la 29 iulie sa blocheze accesul Rusiei la pietele sale financiare si a interzis vanzarea catre Rusia a tehnologiilor sensibile in domeniul energiei, armamentului si a bunurilor care pot fi folosite atat in scopuri civile, cat si militare.

De cealalta parte, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca infiintarea unui stat trebuie abordata in discutiile privind incheierea conflictului din estul Ucrainei, evocand pentru prima data un astfel de statut pentru regiunile unde se confrunta fortele ucrainene si rebelii prorusi.

"Trebuie sa incepem imediat discutii substantiale (...) privind organizarea politica a societatii si crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care traiesc acolo", a declarat presedintele Putin, citat de presa rusa, scrie Mediafax.