”Una dintre opţiuni este prelungirea perioadei de tranziţie cu un an”, adică până la 31 decembrie 2021, au declarat doi diplomaţi pentru AFP.

Această propunere - cu privire la care serviciile lui Barnier au refuzat să facă vreun comentariu - vizează să ofere timp în vederea încercării soluţionării problemei frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, principalul obstacol în discuţii, potrivit acestor surse.

Premierul britanic Theresa May este aşteptat miercuri seara la Bruxelles, în plin blocaj al negocierilor, în vederea unei scurte intervenţii în faţa liderilor Uniunii Europene (UE), după care aceştia din urmă se întâlnesc între ei, la o cină în 27.

Acest summit era prezentat iniţial ca un ”moment al adevărului”, cu mai puţin de şase luni înainte de plecarea Regatului Unit, prevăzută pe 29 martie 2019, urmată de perioada de tranziţie.

Însă ultimele discuţii între UE şi Londra au rămas fără rezultat, poticnindu-se în principal în problema unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord, a cărei instalare cele două părţi vor s-o evite, pentru a salva Acordurile de Pace din 1998.

În vederea soluţionării problemei irlandeze, Regatul Unit propune să rămână aliniat reglementărilor vamale ale Uniunii până la semnarea unui acord de liber-schimb mai larg, pentru a evita controlul mărfurilor la frontiere.

Propunerea lui Michel Barnier, prezentată marţi miniştrilor de Externe din UE, ar permite să se câştige timp în vederea negocierii acestui acord comercial, reducându-se astfel riscul recurgerii la ”plasa de siguranţă” pe tema frontierei irlandeze, care se va aplica dacă nu se găseşte o soluţie mai bună prin aceste negocieri.

Concret, Cei 27 doresc, în acest caz, angajamentul ca Irlanda de Nord să rămână în Uniunea Vamală la sfârşitul perioadei de tranziţie, ceea ce Regatul Unit refuză.

Ceea ce a spus foarte clar Michel Barnier este că partea europeană este pregătită să ofere mai mult timp în perioada de tranziţie, în vederea găsirii unei soluţii alternative la «plasa de siguranţă»”, a comentat miercuri, la BBC, ministrul irlandez de Externe Simon Coveney.