La 9 februarie, aplicarea acestor sanctiuni a fost amanata cu o saptamana din cauza negocierilor privind criza din Ucraina. Sanctiunile au intrat in vigoare luni, imediat dupa publicarea listei pe site-ul Jurnalului Oficial al UE.

O intalnire a ministrilor europeni de Externe a avut loc la 29 ianuarie la Bruxelles, dupa bombardamentul din orasul ucrainean Mariupol, soldat cu aproximativ 30 de persoane. Lista cu noile persoane si entitati sanctionate a fost decisa dupa aceasta intalnire.

Printre persoanele sanctionate se numara patru lideri ai unor grupari armate care lupta in estul Ucrainei, noua oficiali din cadrul republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk, precum si cinci oficiali rusi. Printre acestia din urma se afla doi oficiali de rang inalt din cadrul Ministerului rus al Apararii, implicati in sprijinirea desfasurarea de trupe rusesti in Ucraina. Acestia sunt Anatoli Antonov, ministru adjunct, si Arkadi Bahin, prim-adjunct al ministrului Apararii.

Pe lista figureaza, de asemenea, Andrei Kartapolov, director al Departamentului de Operatii Principale si sef adjunct al Statului Major al fortelor armate ruse, implicat in mod activ in elaborarea si punerea in aplicare a campaniei militare a fortelor rusesti in Ucraina, precum si doi membri ai Dumei de Stat.

Printre entitatile incluse pe noua lista se afla opt grupari armate separatiste si Miscarea publica Novorossiia (Miscarea Noua Rusie), infiintata in noiembrie 2014 in Rusia si condusa de ofiterul Igor Strelkov (identificat drept membru al personalului Directiei principale de informatii a Statului Major al fortelor armate ale Federatiei Ruse).