Statele membre, instituţiile UE şi "toate părţile implicate" trebuie să "îşi intensifice activitatea" şi să se pregătească pentru "toate scenariile", au afirmat liderii europeni în concluzii comune ale summitului Consiliului European.

"Vrem un acord şi lucrăm la un acord, însă timpul se scurge", a insistat negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, la sosirea la summitul UE.

Totodată, liderii celor 27 de ţări membre UE, fără Marea Britanie, au avertizat că lipsa unor progrese cu privire la problema frontierei irlandeze ar putea ameninţa acordul asupra Brexit-ului.

"Am făcut progrese (în negocieri), însă rămân în continuare divergenţe mari şi importante, în special în ceea ce priveşte Irlanda şi Irlanda de Nord. Vrem o înţelegere şi lucrez pentru găsirea ei, însă timpul se scurge", a mai spus Michel Barnier.

Problema evitării unei "frontiere dure" între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, care va părăsi UE împreună cu restul Regatului Unit în martie 2019, rămâne unul dintre subiectele cele mai spinoase în negocierile asupra condiţiilor "divorţului" dintre UE şi Marea Britanie.

Reuniţi fără premierul britanic Theresa May, în cea de-a doua zi a summitului axat pe problema migraţiei, cei 27 au cerut o mai mare claritate din partea Londrei cu privire la obiectivele sale de negociere.

Londra a promis să prezinte în următoarele săptămâni o "Carte albă" în legătură cu viziunea sa asupra viitorului parteneriat UE-Marea Britanie.

"Aşteptăm Cartea albă din partea Marii Britanii şi sperăm că va conţine propuneri aplicabile şi realiste", a spus Barnier. "Însă permiteţi-mi să menţionez încă o dată că timpul este foarte scurt", a insistat oficialul european.

Scenariu apocaliptic, dacă Marea Britanie părăsește UE fără acord

O penurie de hrană, combustibil şi medicamente se va instala la câteva săptămâni după retragerea Regatului Unit din UE, dacă cele două părți nu încheie un acord comercial, avertizează funcţionari britanici.

The Sunday Times a prezentat, luna trecută, trei scenarii posibile - imaginate de oficiali guvernamentali - în eventualitatea unui Brexit fără acord (”no deal”) - blând, grav şi un adevărat ”Armageddon.

Potrivit scenariului ”grav”, portul Dover de la Canalul Mânecii ”va intra în colaps în prima zi”, iar supermarketurile şi spitalele vor rămâne în scurt timp fără livrări.

Marea Britanie vrea să încheie un acord cu privire la viitoarea sa relaţie comercială cu UE înainte să iasă din Uniune, pe 29 martie 2019, însă Londra elaborează totodată planuri cu privire la încheierea negocierilor fără un acord.

Ministerul britanic al Brexitului a respins scenariile pesimiste şi a subliniat că întocmeşte planuri în vederea încheierii negocierilor fără un acord, dar că este încrezător că ”nu se va întâmpla nimic din toate acestea”.

Regatul şi Uniunea vor să încheie un acord global cu privire la Brexit până în octombrie, astfel încât celelalte state membre UE să aibă timp să ratifice documentul înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul.

Însă Guvernul conservator al premierului britanic Theresa May este împărţit între miniştri ce susţin un ”Brexit dur”, care să permită Regatului să încheie acorduri comerciale în toată lumea, şi cei care vor ca ţara să rămână foarte aproape de Uniune, cel mai mare partener comercial al său.