Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE, scrie Agerpres.

De asemenea, Donald Trump ameninţase că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto din UE, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.

Într-un interviu acordat CNBC, Mnuchin a explicat că SUA se concentrează acum pe partenerii săi europeni deşi continuă discuţiile cu China în privinţa comerţului.

"Dacă sunt dispuşi să facă schimbări semnificative aşa cum a făcut ieri UE, vom negocia oricând cu China", le-a spus Mnuchin jurnaliştilor prezenţi la Casa Albă.

Declaraţia sa vine după ce Donald Trump şi Jean-Claude Juncker au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE.

Secretarul american al Trezoreriei a declarat, fără a da detalii suplimentare, că oficialii UE şi SUA "au stabilit planul unui acord" care urmează să fie transformat "într-un acord real", care va reduce tensiunile comerciale. Mnuchin a explicat că oficialii se vor concentra acum pe problema tarifelor vamale la oţel şi aluminiu, astfel încât "să nu mai existe tarife în nici o direcţie" şi se aşteaptă ca problema să fie rezolvată "foarte curând".

Posibilitatea introducerii unor tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto din UE a fost amânată, fiind în desfăşurare negocieri cu reprezentanţii blocului comunitar, a afirmat oficialul american.

Miercuri, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, avertizase că Executivul comunitar pregăteşte o listă de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 20 miliarde de euro, pe care ar urma să le taxeze semnificativ în cazul în care Statele Unite ale Americii vor introduce tarife pentru importurile de automobile din UE.

"Sperăm că nu va trebui să ajungem la asta şi vom găsi o soluţie. Dacă nu, Comisia Europeană pregăteşte o listă mai degrabă lungă de bunuri americane, în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro", a declarat Cecilia Malmstrom într-un interviu acordat publicaţiei suedeze Dagens Nyheter.