"Uniunea Europeana si Statele Unite dezvolta un plan care examineaza masurile pe care le avem de luat in diverse sectoare ale economiei ucrainene pentru ameliorarea lucrurilor", a declarat Ashton, conform AFP, preluata de Mediafax.

Oficialul UE, care este asteptata la Kiev saptamana aceasta, nu a oferit detalii despre suma avuta in vedere, precizand ca "cifrele nu vor fi modeste". "Ajutorul nu va consta doar in bani. Este vorba si de oferirea de garantii financiare pentru sustinerea si stabilizarea economiei ucrainene", a explicat oficialul UE.

In decembrie, premierul Mikola Azarov, care a demisionat saptamana trecuta, a cuantificat la 20 de miliarde de dolari ajutorul financiar de care Ucraina ar avea nevoie de la UE.

Duminica, un lider al opozitiei de la Kiev, Arseni Iateniuk, a afirmat ca partidele proeuropene au cerut asistenta financiara din partea Occidentului. "Ne-am adresat partenerilor occidentali pentru asistenta financiara. Occidentalii au anuntat ca sunt pregatiti sa ne ofere ajutor", a spus Iateniuk.

De asemenea, opozitia ucraineana proeuropeana din Ucraina a cerut, duminica, mediere internationala in negocierile cu Administratia Viktor Ianukovici pentru a se evita "interpretarile divergente". Ucraina se confrunta cu o criza politica fara precedent dupa ce Administratia Viktor Ianukovici a refuzat, in noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, preferand apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ trei saptamani, in contextul adoptarii unor legi care permiteau dispersarea brutala a manifestatiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.