Seful executiv al Exxon, Rex Tillerson, a aparut vineri ca principal candidat al lui Trump pentru postul de secretar de stat al SUA si s-a intalnit cu acesta sambata dimineata, a precizat pentru Reuters un oficial al procesului de tranzitie, scrie Agerpres

La conducerea gigantului petrolier Exxon, Tillerson supravegheaza operatiuni in mai mult de 50 de tari.

In 2011, ExxonMobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petroliera de stat din Rusia, pentru explorare comuna de petrol si productie. De atunci, cele doua companii au stabilit zece asocieri joint venture pentru proiecte in Rusia.

NBC News a citat doua surse apropiate echipei de tranzitie care au informat ca Tillerson va fi numit secretar de stat. Echipa de campanie a lui Trump nu a fost imediat in masura sa confirme alegerea.

Agentia France Presse mentioneaza sambata pe acelasi subiect si un articol din Wall Street Journal, care afirma de asemenea ca Tillerson este favorit pentru a prelua sefia diplomatiei americane, citand responsabili apropiati de Trump.

Echipa presedintelui american ales anuntase vineri ca fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, 72 de ani, si-a retras voluntar candidatura, deschizand larg calea rivalilor sai, printre care figureaza Mitt Romney, fost candidat republican la Casa Alba in 2012.

In 2012, Rex Tillerson a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei. Contractele incheiate cu Rusia de Exxon Mobil ar putea genera 500 de miliarde de dolari, potrivit media americane.

Alegerea lui Tillerson este pe directia vointei afisate de Trump de ameliorare a relatiilor intre Statele Unite si Rusia, noteaza AFP.

Mai multi republicani, precum senatorul John McCain, l-au atentionat pe Trump in ce priveste intentiile Moscovei care, potrivit lor, incearca sa-si extinda influenta in dauna intereselor americane, in special in Ucraina si Siria.