Fraser, care a lucrat în Ministerul de Externe până în 2015, a atras atenţia că partea britanică a fost „puţin absentă” din negocierile oficiale de la Bruxelles. Fostul oficial, care oferă în prezent consiliere privind Brexit companiilor, s-a declarat îngrijorat că Londra nu a prezentat o poziţie clară.

Guvernul britanic ar urma să publice în curând „documente de poziţie” privind chestiunile esenţiale.

Într-un interviu acordat BBC 4, el şi-a exprimat teama că diviziunile din Guvern împiedică miniştrii să prezinte un front unit. „Aceste negocieri abia au început, dar sincer, nu cred că au început deosebit de promiţător pentru partea britanică”, a subliniat el.

“Nu am prezentat prea mult pentru că, după cum ştim, există diferende în Cabinet privind către ce fel de Brexit ne îndreptăm şi, până când aceste diferende nu vor fi rezolvate, cred că este foarte dificil pentru noi să avem o poziţie clară”, a adăugat Fraser.

“Nu cred că am pus prea multe pe masă cu excepţia a ceva privind statutul cetăţenilor, deci suntem puţin absenţi de la negocierile oficiale”, a adăugat el.

Fostul oficial a cerut Guvernului să publice în următoarele săptămâni mai multe detalii privind poziţia sa în chestiuni precum viitoarele acorduri vamale şi graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

“Cred că trebuie să demonstrăm că suntem pregătiţi să ne implicăm în fond, pentru ca oamenii să poată înţelege care este, de fapt, miza şi care sunt opţiunile”, a insistat el.

Luna trecută, secretarul pentru Brexit, David Davis, s-a declarat că încrezător că negocierile vor continua conform planului, după avertismente că Bruxelles-ul ar putea întârzia tratativele comerciale, pentru că nu au fost făcute progrese în cele de „divorţ”.

În weekend, Sunday Telegraph a scris că negociatorii britanici sunt pregătiţi în prezent să plătească până la 36 de miliarde de lire sterline UE, pentru „factura” pentru Brexit. Suma este mult sub cea vehiculată de surse europene, cuprinsă între 80 şi 100 de milioane de euro.

O sursă guvernamentală a declarat pentru Press Association că „nu s-a convenit unei astfel de sumă”.