Chestiunea este extrem de gravă, dramatic de gravă. Riscul este mortal de serios. Şi mi-ar plăcea ca aceia care lucrează angajaţi pe această cale să revină la raţiune”, le-a declarat luni jurnaliştilor, la Varşovia, fostul premier liberal polonez, considerat de conservatorii naţionalişti conduşi de Jaroslaw Kaczynski drept principalul lor adversar politic.

Polexit, adică ieşirea Poloniei din UE, mi se pare, din nefericire, posibilă, nu pentru că Jaroslaw Kaczynski ar avea un astfel de plan. El spune că nu are asta în cap - cine va dori, îl va crede, trebuie crezut”, a spus Tusk.

“Problema este că nici (fostul prim-ministru britanic David) Cameron nu avea intenţia să-şi scoată ţara din UE. Iar voinţa (în rândul statelor membre) de a păstra Polonia în interiorul UE este mai mică decât voinţa de a păstra Marea Britanie”, a atras el atenţia.

Nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski planifică ieşirea Poloniei din UE sau dacă nu face decât să iniţieze procesul care poate duce la acest rezultat”, a adăugat Tusk, făcând aluzie la tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles.

Comisia Europeană şi mai multe state membre le reproşează conservatorilor polonezi că pun în pericol principiile fundamentale ale statului de drept, mai ales prin tentativa de a controla justiţia printr-o serie de reforme controversate.

Tusk a compărut luni ca martor în faţa unei comisii parlamentare care anchetează o piramidă financiară care a funcţionat în vremea când el era şef al guvernului.

Relații tensionate între Varșovia și Bruxelles

La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a declanșat Articolul 7 - așa-numita “armă nucleară” a UE – împotriva Poloniei, pentru modificarile legislative care subordonează politic justiția. Decizia vine după luni de dialog și avertismente, în care relațiile dintre Varșovia și Bruxelles s-au deteriorat semnificativ.

Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu. Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, declara, la începutul lunii august, că este îngrijorat că Polonia - ţara sa natală, se îndreaptă către părăsirea blocului european.

Acesta mi se pare un preludiu pentru anunţul că Polonia nu mai are nevoie de Uniunea Europeană. Îmi este teamă că suntem foarte aproape de acel moment”, le-a spus Tusk jurnaliştilor. “Viitorul Poloniei în UE este, astăzi, pus sub semnul întrebării”, a mai avertizat Tusk, potrivit Euroactiv.

Și vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertiza încă din vară că Executivul european este pregătit să-şi folosească instrumentele de care dispune pentru a se asigura că cel mai mare stat UE din Europa de Est nu se îndepărtează de la valorile democratice ale Uniunii.