Pornind un proces de durata, aceste negocieri au inceput odata cu summitul european, in timpul unei conferinte guvernamentale prezidate de Danemarca, tara care se afla la presedintia Uniunii Europene pana sambata.

Liderii celor 27 de tari membre UE "aprobasera" deja recomandarea facuta marti de ministrii europeni de Externe, anume aceea ce a incepe "negocierile de aderare" cu Muntenegru.

Aceasta tara, care are 650.000 de locuitori, si care si-a proclamat independenta in 2006, se alatura Turciei si Islandei, cele doua tari care negociaza in prezent aderarea lor la UE.

Muntenegru a obtinut statutul oficial de "tara candidata" la aderarea din decembrie 2010. "Este o zi foarte importanta pentru Muntenegru, care si-a inceput visul sau european", a declarat ministrul sau de Externe, Milan Rocen, la Bruxelles.

El a reamintit ca daca Muntenegru este "una dintre cele mai tinere tari din Europa si din lume", este de asemenea "o natiune veche".

Comisarul european privind Integrarea, Stefan Fule, a salutat "consensul" care exista in Muntenegru in favoarea aderarii. Dar "tara mai are mult de lucru" inainte de a ajunge in UE, a mentionat acesta.

Bruxelles insista, in special, pe necesitatea unui respect mai bun al statului de drept si a drepturilor fundamentale, cerand acestei tari sa imbunatateasca independenta sistemului juridic, precum si lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.