Antonio Tajani a declarat că va propune europarlamentarilor amânarea pentru decembrie a luării unei decizii în Consiliul European în legătură cu progresele făcute în prima faza a negocierilor pentru Brexit.

El a adăugat ca Marea Britanie nu a făcut până acum “propuneri concrete” în legatură cu subiectele aflate pe masa negocierii, ci doar “propuneri în ceață”.

Consiliul European trebuie să decidă dacă, până în prezent, s-au făcut “suficiente progrese” în discuțiile pentru ieșirea Marii Britanii din UE în ceea ce privește drepturile cetățenilor, frontiera cu Irlanda și viitorul relațiilor dintre Londra și Bruxelles, după Brexit.

Însă cel mai sensibil subiect de discuție între cele două părți este așa numita notă de plată, pe care Marea Britanie ar trebui să o achite pentru Brexit. Săptămâna trecută, negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a decarat că, în urma discuțiilor “nu s-a înregistrat niciun progres decisiv pe niciunul dintre subiectele principale”.

Dacă o decizie în privința progresului discuțiilor se va lua abia în decembrie, acest lucru înseamnă că viitoarea relație dintre UE și Regatul Unit după Brexit se va discuta abia în 2018.

Avem trei prioritați irevocabile care sunt dpreturile a 3,5 milioane de cetățeni UE care locuiesc în Marea Britanie, plata pe care Londra trebuie să o facă Uniunii Europene – niciun euro în plus sau în minus, și găsirea unei soluții pozitive în ceea ce privește granița dintre Ulster și Republica Irlanda”, a declarat Tajani.

"Odată ce ajungem la o înțelegere pe aceste trei puncte, putem să discutăm despre viitor. Fără o înțelegere, însă, nu ne putem uita către viitor. Până acum nu am observat să fi venit propuneri concrete, doar propuneri în ceață", a adăugat președintele Parlamentului European.

Poziții total diferite

Și partea britanică recunoaște că discuțiile s-au împotmolit la factura pe care UE cere Londrei să o plătească. După o a treia rundă de discuţii, săptămâna trecută, oficialii au declarat că diviziunea dintre UE şi Marea Britanie privind cât de mult datorează Londra ar putea fi cel mai mare obstacol pentru un acord privind Brexit, până în martie 2019.

Este clar că cele două părţi au poziţii legale foarte diferite”, a spus Davis în Parlamentul britanic.

Şeful echipei europene de negociere, “Michel Barnier, şi cu mine am convenit că nu anticipăm că vom face progrese importante privind forma finală a acordului final în fiecare rundă (de discuţii – n.r.) (…). Este, de asemenea, clar că există diferenţe semnificative care trebuie acoperite în acest sector”, a adăugat el.

Davis a mai precizat că Londra intenţionează în continuare să negocieze acordul comercial viitor cu UE în perioada de divorţ, de doi ani. Cele două părţi nu au oferit estimări oficiale privind suma pe care ar trebui să o plătească Regatul Unit în cadrul Brexit.

Potrivit unor surse europene, consensul în rândul negociatorilor UE este că Marea Britanie va datora cel puţin 65 de miliarde de euro, ţinând cont de proporţia sa în bugetul comun al UE care a fost trasat deja pentru până în 2020. Alţii estimează că nota de plată ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro sau mai mult, dacă sunt luate în calcul şi alte datorii.

A treia rundă de negocieri pentru Brexit, care s-a concentrat pe stabilirea termenilor ieşirii Londrei din UE, s-a încheiat joi cu un avertisment din partea Bruxelles-ului privind necesitatea de noi eforturi înainte de a putea progresa la discuţii despre relaţii viitoare.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit Michel Barnier a declarat joi că nu s-au înregistrat progrese decisive în vreuna dintre principalele teme ale discuţiilor. În replică, ministrul britanic încărcinat cu Brexitul David Davis, negociatorul-şef al Londrei, a îndemnat Uniunea Europeană să dea dovadă de ”flexibilitate” în vederea unei ieşiri din impasul în care au intrat negocierile în vederea divorţului între Regatul Unit şi Uniune.