Referendumul s-ar putea desfasura probabil chiar anul viitor, in martie, daca negocierile Marii Britanii cu blocul comunitar nu vor da satisfactie guvernului de la Londra.

Toate aceste aspecte au fost subliniate intr-un interviu pentru Reuters, acrodat de miliardarul britanic Arron Banks, fost sponsor al Partidului Conservator, devenit intre timp sponsor al UKIP, dupa ce relatiile sale cu David Cameron s-au racit. 

"Dintr-o data, ne-am dat seama ca frontierele noastre sunt complet deschise", a indicat miliardarul britanic, mentinand ca in Marea Britanie exista deja un numar foarte mare de imigranti legali, altii urmand sa soseasca, astfel ca nu mai e loc si pentru acestia.

"Acesti imigranti carora germanii vor sa le dea cetatenia unde se vor duce? Ei vor avea pasapoarte europene. Dar ei vorbesc engleza, nu germana", a spus Arron Banks, avansand o explicatie pentru temerile britanicilor fata de actualul val de imigranti.

El este un partizan declarat al iesirii Marii Britanii din UE.

Majoritatea sondajelor arata ca britanicii sustin ramanerea tarii in UE, dar opiniile sunt volatile si exista indicii ca ele s-ar putea modifica ca reactie la criza migrantilor cu care se confrunta Europa.  Un sondaj publicat luni a indicat un usor avans pentru cei care vor iesirea din blocul comunitar, 56%, procent la un nivel nemaiintalnit pana in prezent, iar un altul, aparut in aceeasi zi, a aratat un rezultat contrar.

Unul din cinci parlamentari conservatori se declara ferm pentru iesirea din UE

Unul din cinci deputati ai Partidului Conservator este probabil sa voteze pentru iesirea Marii Britanii din UE in cazul referendumului, potrivit Open Europe. 

Rezultatele cercetarii dezvaluie dimensiunea divizarilor din interiorul Partidului Conservator cu privire la relatia cu Uniunea Europeana. Aceste situatii au contribuit, in deceniile trecute, la prabusirea atat a lui Margaret Thatcher, cat si a lui John Major, ultimii prim-ministri conservatori inaintea lui Cameron.

Din cei 330 de deputati conservatori, 67 se declara "in mod ferm pentru iesirea" din UE sau "inclina" in aceasta directie, in timp ce 203 sunt indecisi, reiese din cercetare, realizata pe baza declaratiilor publice si a voturilor exprimate pana acum de parlamentari pe teme europene.

Totodata, din cei 21 de membri ai cabinetului condus de David Cameron, 12 par indecisi, cinci inclina spre un 'Brexit', iar patru spre mentinerea in Uniune.

Numarul parlamentarilor conservatori indecisi arata "cat de important va fi pentru Cameron sa asigure un pachet de reforme cuprinzator si ambitios, pentru ca grosul partidului sau, ca si opinia publica, sa considera credibila o recomandare de ramanere in cadrul UE", a comentat Pawel Swidlicki, analist la Open Europe.

Joi, Nigel Lawson, fost ministru al premierului Thatcher, a anuntat ca va conduce gruparea din Partidul Conservator favorabila Brexit.

Lawson estimeaza ca David Cameron nu va reusi sa obtina concesii suficiente in tentativa de reformare a UE, informeaza tot Reuters, preluata de Agerpres. 

Lawson, ministru de finante intre 1983-1989, a afirmat ca este timpul ca premierul sa stabileasca "linii rosii" in demersurile sale de renegociere a relatiilor Marii Britanii cu UE, inainte de referendumul anuntat cel tarziu pentru sfarsitul anului 2017. 

"Unii dintre colegii mei din Partidul Conservator asteapta sa vada ce negociaza prim-ministrul, inainte de a decide cum vor vota sau daca vor face campanie pentru ramanerea sau iesirea din UE", a scris Lawson in editia de joi a The Times. 

"Nu ne putem permite sa asteptam atat de mult. Daca lasam campul de joc gol, voci mai putin moderate, xenofobe vor domina dezbaterea si vom esua de indata ce guvernul, partidele politice mari, Confederatia Industriei Britanice si sindicatele vor declara ca sustin campania pentru ramanerea in UE", a explicat el. 

Anuntul lui Lawson intervine si dupa ce Nigel Farage, liderul Partidului pentru Independenta Marii Britanii (UKIP) si cel mai proeminent politician eurosceptic, un critic vocal al politicii Marii Britanii in domeniul imigratiei, si-a declarat sustinerea fata de grupul "The Leave.EU", sprijinit de Arron Banks.