"Am remarcat ca Rusia consimte doar dificil la negocieri serioase. Armistitiul este un pas important, dar este doar un pas", a declarat Herman Van Rompuy pentru postul belgian VRT.

"Pentru a spori presiunea asupra Rusiei, am adoptat sanctiuni in mai multe faze. La ultimul Consiliu European (pe 30 august), am accelerat, iar acest lucru s-a concretizat saptamana trecuta. Luni, acest lucru va fi aprobat in mod oficial de catre sefii de guverne", a spus el.

"Suntem pregatiti, daca armistitiul este durabil si/sau daca negocierile de pace incep, sa revenim asupra acestor sanctiuni", a adaugat Van Rompuy, pentru postul public flamand.

Aceasta noua serie de sanctiuni, finalizata vineri de catre ambasadorii UE, include atat masuri consolidate privind accesul pe piete de capitaluri, aparare, bunuri cu dublu uz civil si militar si tehnologii sensibile, cat si o noua lista cu nume de persoane vizate de o blocare a averii si interdictia de a le fi emise vize europene.

"Cel mai important era sa se ajunga la armistitiu. Au existat cateva incidente. Este necesar sa asteptam un pic, pentru a vedea daca aceste incidente vor dura sau daca sunt exceptionale", a spus Van Rompuy.

O femeie a fost omorata in tiruri, la Mariupol, prima victima de la intrarea in vigoare a armistitiului, iar zona din jurul aeroportului de la Donetk era duminica scena unor tiluri de artilerie, provocand temeri cu privire la un esec al unei iesiri din criza intre Kiev si rebelii prorusi.

"In orice caz, exista un armistitiu dupa ce au fost omorate aproape 2.000 de persoane, sa nu uitam. Intre acest lucru si pace mai este de facut un pas mare, iar aceste negocieri este necesar sa inceapa cat mai repede posibil", a insistat Van Rompuy, care-i va ceda functia actualului premier polonez Donald Tusk, la sfarsitul lui noiembrie.

"Economia ruseasca sufera, ei se afla deja in recesiune, mai ales din cauza acestor sanctiuni", a mai subliniat Herman Van Rompuy.

Medvedev: Rusia ar putea sa inchisa spatiul aerian ca raspuns la noi sanctiuni occidentale

Guvernul rus nu exclude posibilitatea ca Rusia sa-si inchida spatiul aerian ca raspuns la noi sanctiuni sectoriale occidentale, a declarat premierul Dmitri Medvedev intr-un interviu pentru ziarul de afaceri Vedomosti, relateaza agentia rusa de presa Itar-Tass, in pagina electronica.

Statele occidentale "trebuie sa fie intrebate daca vor exista noi sanctiuni, dar, daca vor exista sanctiuni in domeniul energetic ori restrictii suplimentare impuse sectorului nostru financiar, vom fi nevoiti sa raspundem in mod asimetric", a declarat seful Guvernului rus, dand ca exemplu in acest sens "restrictii in sfera transporturilor".

"Noi pornim de la faptul ca avem relatii amicale cu partenerii nostri, asa ca cerul este deschis deasupra Rusiei pentru zboruri. Dar daca suntem restrictionati, va fi nevoie sa raspundem", a continuat el.

"Daca transportatorii occidentali ocolesc spatiul nostru aerian, acest lucru ar putea sa conduca la falimentul multor companii aeriene care se clatina la marginea prapastiei in lupta pentru supravietuire", a subliniat Medvedev.

El a apreciat, insa, ca ar fi o optiune proasta. "Am vrea ca partenerii nostri sa-si dea seama de acest lucru", a continuat el, exprimandu-si regretul fata de faptul ca Occidentul a impus deja o serie de sanctiuni Moscovei in criza din Ucraina.

"Speram ca partenerii nostri sa fie mai inteligenti", a apreciat seful Guvernului rus. Un razboi al sanctiunilor nu aduce pacea in Ucraina, ci, din contra, ameninta sistemul global de securitate, a apreciat Medvedev. "Cei mai multi politicieni isi dau seama de acest lucru", a apreciat el. "Cu toate acestea, exista o anumita inertie in gandire si, din pacate, o dorinta de a utiliza forta in relatiile internationale", a adaugat Medvedev.

"Noi stim ca initial sunt impuse sanctiuni economice, dar ele sunt urmate de sanctiuni politice ca raspuns, iar actiunile politice nu sunt simetrice, sunt mai rele. Iata un risc de rupere a sistemului securitatii in lume", a declarat premierul rus.

"Sper ca omologii nostri occidentali nu aspira la acest lucru si ca nu exista nebuni printre decidenti", a continuat el, subliniind ca "sanctiunile au intotdeauna doua taisuuri" si ca, "in general, nu aduc rezultate pozitive". El a citat exemplul Chinei, careia i-au fost impuse sanctiuni in 1989, dar care nu au afectat dezvoltarea economiei tarii. Chinezii "si-au folosit resursele interne", a notat premierul rus.