Continua totusi sa reziste contra austeritatii dureroase cerute de creditorii Greciei, care afirma ca este necesara pentru a stabiliza finantele tarii si a permite plata de ajutor suplimentar.    

"Daca veti continua sa ne siliti populatia sa traiasca in mizerie, nu vom fi niciodata reformabili", a avertizat Varoufakis la Berlin potrivit Agerpres.

"Acest guvern are capacitatea de a convinge oamenii, o capacitate ce lipsea guvernelor anterioare, ca noi trebuie sa ne reformam profund. Dar nu daca ni se cer cu insistenta si mai multe reforme de austeritate", a adaugat el.    

Atena si Bruxellesul au facut schimb de propuneri saptamana trecuta, in speranta de a iesi dintr-un impas care, daca ramane nerezolvat, ar putea forta Grecia sa iasa din zona euro, un eveniment ce ar zgudui financiar pietele si chiar economia globala.

Dar prim-ministrul Alexis Tsipras a respins propunerea creditorilor internationali ai Greciei ca "absurda", provocand un raspuns furios din partea presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in weekend.    

Luni, cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca nu mai este mult timp pentru un acord ce ar putea tine Grecia in euro.    

Varoufakis a spus ca doreste un acord rapid si a cerut liderilor europeni sa evite o iesire accidentala din zona euro.

"Istoria o va considera un esec al clasei politice din UE", a adaugat el.    

Anterior, el s-a intalnit cu ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, cu care a intrat in conflict in mod repetat in trecut, si a descris discutiile drept "utile" in gasirea unei solutii finale, fara a da detalii.  

Cu toate acestea, intr-un interviu in Der Tagesspiegel, Varoufakis a criticat ultima propunere facuta de creditorii Atenei drept contraproductiva.   

"Faci o astfel de propunere doar daca nu vrei sa se ajunga deloc la un acord", a remarcat Varoufakis, potrivit unor fragmente publicate luni.

El a repetat de asemenea apelul Atenei pentru restructurarea datoriei.