"Dupa decizia alegatorilor britanici de a parasi UE in urma referendumului din 23 iunie, ne-am reevaluat analiza asupra coeziunii in interiorul UE, pe care o consideram acum mai degraba ca un factor neutru decat pozitiv in notatie", a declarat agentia intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, S&P a scazut nota UE de la AA+ la AA cu o perspectiva stabila, ceea ce inseamna ca agentia estimeaza ca o retrogradare suplimentara nu va fi necesara pe termen mediu.

Luni, S&P si Fitch au retrogradat ratingul Marii Britanii, mentionand referendumul de saptamana trecuta, care a decis in favoarea iesirii din UE. S&P a scazut nota tarii de la AAA, cea mai buna, la AA, in timp ce Fitch de la AA+ la AA.

La randul sau FMI a transmis, prin purtatorul sau de cuvant, Jerry Rice, ca incertitudinea cu privire la relatia viitoare dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana va reduce cresterea economica pe termen scurt inregistrata atat de Marea Britanie si restul Europei cat si de economia mondiala.

Potrivit lui Gerry Rice, principalele riscuri ale Brexit-ului sunt constituite de impactul macroeconomic si cel asupra pietelor financiare precum si de cresterea incertitudinii. In aceste conditii, purtatorul de cuvant al FMI a apreciat ca bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa ofere lichiditate sau sa reduca volatilitatea in exces.

"Este clar ca a generat o incertitudine semnificativa pentru economia globala si credem ca acest lucru este posibil sa afecteze cresterea pe termen scurt. Trebuie ca toti decidentii sa fie gata sa fie gata sa ia masuri decisive care sa contracareze pe cat posibil acest lucru", a spus Gerry Rice.

Potrivit purtatorului de cuvant, efectele incertitudinii provocate de votul Brexit-ului vor fi incorporate in noile estimari privind evolutia economiei mondiale ce vor fi publicate de FMI in data de 19 iulie.

In luna aprilie, FMI si-a redus estimarile privind evolutia economiei globale in 2016, pentru a patra oara in decurs de un an, de la 3,4% pana la 3,2%, ca urmare a slabirii cererii globale si a riscurilor geopolitice. Cea de-a cincea revizuire a estimarilor FMI pare foarte probabila dupa ce saptamana trecuta Fondul si-a redus estimarile privind economia americana iar un oficial de la FMI a declarat miercuri ca votul din Marea Britanie va duce la o revizuire a prognozelor de crestere pentru Germania.

Gerry Rice a subliniat ca FMI nu este in masura sa spuna daca Marea Britanie ar trebui sa invoce rapid Articolul 50 dar ca institutia financiara internationala sfatuieste atat Marea Britanie cat si Uniunea Europeana sa puna la punct o tranzitie lina si predictibila a relatiei lor.