Victoria lui Macron a calmat atat investitorii cat si politicienii europeni, care erau ingrijorati de riscul unui nou val de populism, dupa votul britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana si alegerea lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite, anul trecut, evenimente care nu fusesera anticipate de sondajele de opinie.

Actiunile europene se indreapta spre o deschidere in crestere cu 0,9% in cazul indicelului francez CAC 40, de 0,8% pentru indicele german DAX si 0,4% in cadrul indicelui londonez FTSE 100.

Euro a urcat pana la 1,1024 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, dar ulterior s-a retras la 1,0984 dolari pe unitate, fiind cu 0,1% sub nivelul atins in SUA saptamana trecuta. Investitorii au explicat evolutia prin incertitudinile legate de capacitatea lui Macron de a forma o majoritate parlamentara in alegerile generale din iunie.

In Asia, indicele MSCI a avansat cu 0,8%, punand capat pierderilor din ultimele trei zile. Indicele japonez Nikkei a urcat cu 2,3%, la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate.

Bursele europene deschid pe scadere

Actiunile europene sunt in scadere luni, iar bursa din Paris a coborat de la cel mai ridicat nivel din ultimii noua ani, dupa ce favoritul pietelor Emmanuel Macron a castigat duminica alegerile prezidentiale din Franta, transmite MarketWatch.

Indicele Stoxx Europe 600 este in declin cu 0,1%, cu pierderi in sectorul resurselor naturale, industriei si tehnologiei.

Vineri, Stoxx 600 a incheiat tranzactiile la cel mai ridicat nivel atins dupa august 2015, iar saptamana trecuta a castigat 1,9%, investitorii anticipand o victorie a lui Macron.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris este in coborare cu 0,5%, dupa ce vineri a atins cel mai ridicat nivel dupa ianuarie 2008.

Actiunile bancii Societe Generale scad cu 1,73%, inregistrand prima evolutie negativa din ultimele cinci sedinte de tranzactionare, in timp ce titlurile BNP Paribas coboara cu 1,2%.

”Atentia se indreapta acum spre alegerile generale din Franta, din 11 iunie, in care formarea unei majoritati guvernamentale va fi esentiala pentru ca Macron sa isi respecte propisiunile din campanie, pentru un guvern mai eficient, reducerea cheltuielilor guvernamentale, a taxelor si reformarea pietei muncii, pentru a o face mai flexibila”, a declarat James Woods, analist in domeniul investitiilor la Rivkin Securities.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale franceze pe termen de 10 ani a scazut cu 0,01 puncte procentuale, la 0,76%.

Indicele german DAX 30 este in declin cu 0,08%, dupa ce vineri a atins un nivel record. Indicele londonez FTSE 100 creste cu 0,11%.

La Madrid, indicele IBEX 35 este in declin cu 0,03%, iar la Milano FTSE MIB coboara cu 0,1%.