Preluarea carmei UE vine la doar cateva zile dupa ce Ungaria a aprobat o lege care permite un control mai strict asupra publicatiilor si care fost indelung criticata de oficiali europeni tocmai pentru ca ingradeste libertatea presei.

Ungaria este pregatita pentru o functie atat de importanta?

Analistii citati de Financial Times se intreaba daca o tara care este afectata si ea in mare masura de criza economica si inca nu foloseste moneda europeana pe plan intern poate sa faca fata crizei din zona euro.

Ungaria va trebui sa faca fata problemei aderarii Romaniei si Bulgariei la zona Schengen care trebuia sa aiba loc la inceputul anului viitor dar care a fost amanata din cauza criticilor unor state membre precum Franta.

Aceasta situatie este dezamagitoare pentru Ungaria care spera sa refaca relatiile dintre "vechile" state membre, ca Germania si Franta, si cele nou intrate in blocul comunitar, in principal din estul Europei.

Premier controversat

Viktor Orban este cunoscut pentru masurile drastice luate de-a lungul vremii. De exemplu a nationalizat sistemul de pensii private si a luat mai multe masuri care au afectat independenta Curtii Constitutionale si Bancii Centrale de stat.