A venit în Statele Unite în anii ’50 ca refugiat politic și a reușit să-și construiască o carieră care a culimnat cu numirea în funcția de CEO al companiei internaționale de advertising Young&Rubicam, scrie CNN Money.

Născut în România în 1939, Peter Georgescu a fost despărțit de părinții lui în 1947, atunci când instaurarea Cortinei de Fier în Europa i-a împiedicat pe aceștia să se întoarcă în țară, dintr-o călătorie de afaceri în New York.

A locuit cu bunicii după acest episod, dar a fost arestat și trimis la ocnă, la muncă silită, la numai 10 ani, împreună cu fratele său.

În 1953, părinții care între timp deveniseră cetățeni americani au fost obligați de diplomații români din America să devină spioni, dacă vor să-și mai vadă copiii, a povestit Georgescu pentru CNN.

După ce aceștia au refuzat, au apelat la FBI pentru a-i ajuta să-și reupereze copiii din România. În sprijinul lor a intervenit însuși președintele Eisenhower, astfel că băieții au reușit să-și reîntâlnească părinții în Statele Unite, în 1954.

După reîntregirea familiei, Georgescu a fost invitat să învețe la exclusivista Exeter Academy, chiar dacă în acel moment nu știa limba engleză.

Pe el, “visul american” l-a ajutat să devină cea mai bună versiune a sa. “Nu numai că sunt în viață datorită Americii și a poporului american, dar am obținut ajutor pe tot parcursul vieții”, a spus imigrantul din România.

De aceea, Georgescu este mâhnit de felul în care a ajuns societatea americană și de faptul că este scindată, nu numai la nivel de venituri și oportunități, dar și în ceea ce privește valul anti-imigraționist alimentat de administrația Trump.

America este o țară de imigranți. Puterea și energia pe care imigranții o aduc Americii este extraordinară. Ei au văzut întotdeauna această țară ca pe un tărâm al oportunităților, un loc unde pot învăța și în care își pot trăi viața după valorile pe care le împărtășesc de ani de zile. Acum nu mai recunosc această țară, care a preferat să spună ‘America de primul loc’”, a explicat Georgescu într-o emisiune televizată.

Ultima lui carte - "Capitalists, Arise: End Economic Inequality, Grow the Middle Class, Heal the Nation", face un apel la sectorul privat să ia atitudine în acest sens.

„Problema este aceea că marile corporații au mai mulți acționari care pun interesele lor mai presus de cele ale cosumatorilor. Sigur, acționarii sunt importanți, dar la fel de importanți sunt consumatorii. Și angajații. Și comunitatea din care fac parte”, a spus el.

În opinia lui Georgescu, “corporațiile nu-și mai permit să se dezvolte fără să le pese de comunitate sau de națiune.” Sau să nu le pese de angajați. “Angajații trebuie să fie tratați bine, pentru că un angajat nefericit nu-și va petrece nopțile gândindu-se cum să crească productivitatea și cum să fie mai bun în ceea ce face”, a mai spus omul de afaceri.