"Sunt convins ca, daca ar fi fost adoptata o astfel de pozitie, in Ucraina nu ar fi avut loc un razboi civil si nici un numar atat de mare de victime", a afirmat Vladimir Putin. 

El a adaugat ca Moscova este pregatita sa-si asume rolul de mediator pentru inceperea discutiilor intre Kiev si rebelii separatisti din estul Ucrainei.

"Speram sa se ajunga la un dialog politic", a explicat Putin, adaugand ca Rusia considera actiunile militare ale Kievului in estul tarii drept o "operatiune punitiva".

"Aceasta operatiune este lansata de autoritatile de la Kiev, nu fortele de autoaparare (separatistii - n.r.) au trimis trupele la Kiev", a mentionat liderul rus. 

Vladimir Putin a mai afirmat ca, daca autoritatile de la Kiev doresc pace, atunci trebuie sa respecte interesele populatiei din regiunile din estul Ucrainei, nu sa faca presiuni asupra lor.

"Cu siguranta, (presedintele ucrainean Petro Porosenko) doreste sa rezolve situatia, dar nu este singurul care ia decizii", a notat liderul de la Kremlin. 

El si-a exprimat regretul ca planul de schimb de prizonieri intre Kiev si fortele separatiste din estul Ucrainei nu a fost respectat de autoritatile ucrainene.

"Miercuri urma sa fie pus in aplicare un acord privind schimbul a 30 de prizonieri. Reprezentantii fortelor de autoaparare au venit la locul stabilit, insa un oficial de la Kiev s-a prezentat si a spus «nu»", a precizat presedintele rus. Putin a indemnat atat Kievul, cat si fortele separatiste sa faca schimbul de prizonieri inainte de Craciun, fara alte conditii.

In ceea ce priveste informatiile referitoare la prezenta cetatenilor rusi care lupta alaturi de fortele separatiste in estul Ucrainei, Vladimir Putin a explicat ca "toti acesti oameni care isi indeplinesc indatoririle sau iau parte voluntar la actiuni militare, inclusiv in sud-estul Ucrainei, nu sunt mercenari, intrucat nu sunt platiti pentru ceea ce fac".