Indicele Dow Jones este in declin cu 1%, Standard&Poor’s 500 cu 0,9%, iar Nasdaq cu 1%, scrie Mediafax.

"Politicienii americani au timp pana la miezul noptii sa ajunga la un acord prin care sa evite incetarea activitatilor guvernamentale, iar toti ochii sunt pe democrati si republicani. Pana in prezent am vazut prea putina deschidere pentru un compromis", a declarat Nick Skiming, manager de fonduri la compania Ashburton, din Jersey, Channel Islands.

Congresmenii trebuie sa aprobe pana la miezul noptii o lege de urgenta care sa permita functionarea guvernului federal de la 1 octombrie, inceputul anului fiscal 2014. Un esec ar avea ca rezultat trimiterea in concediu fara plata a pana la 800.000 de angajati ai statului federal.

Senatul se va reuni luni, dupa un weekend in care nu au existat semne de negocieri intre democrati si republicani.

Republicanii din Camera Reprezentantilor vor amanarea cu un an a intrarii in vigoare a unei legi in domeniul sanatatii, numita Affordable Care Act, si alte modificari ale acesteia. Democratii s-au angajat sa nu permita acest lucru.

Daca negocierile nu vor avea succes, mare parte a activitatilor angajatilor guvernului federal vor fi blocate, urmand sa continue doar operatiunile esentiale si programele cu surse specifice de finantare. Trezoreria va continua sa vanda obligatiuni, dar rapoartele economice ale Departamentului pentru Comert vor fi suspendate, iar Biroul pentru Statistica Muncii va opri activitatile.

Departamentul pentru Comert urmeaza sa publice in aceasta saptamana date referitoare la cheltuielile in constructii, iar Departamentul Muncii un raport privind evolutia piata muncii.

Indicele Standard&Poor’s 500 a scazut saptamana trecuta cu 1,1%, primul declin saptamanal dupa luna august, din cauza temerilor ca impasul bugetar va afecta economia. Trei runde de programe de stimulare aplicate de Rezerva Federala si rezultatele financiare peste asteptari ale companiilor au determinat cresterea cu 150% a indicelui S&P, de la un minim atins in martie 2009.

Blocarea activitatilor va reduce cresterea economiei americane din trimestrul al patrulea cu pana la 1,4%, in functie de durata, potrivit analistilor.

Urmatoarea disputa din Congres va fi cea referitoare la majorarea plafonului de indatorare a SUA, de 16.700 miliarde de dolari. Trezoreria a anuntat ca masurile de evitare a depasirii acestei limite vor fi epuizate pana pe 17 octombrie.

Plafonul de indatorare este o problema mai mare decat incetarea activitatilor guvernamentale, dar este probabil ca SUA sa evite ambele blocaje, considera analistii Moody’s.

"Data de 17 octombrie pare sa fie termenul limita dupa care, fara masuri din partea congresmenilor, am putea asista la un default al guvernului american si o posibila criza a datoriei suverane”, a spus Skiming, care crede totusi ca nu se va intampla asa ceva.

El a aratat evolutia economiei SUA se imbunatateste, iar ingrijorarile actuale sunt de scurta durata.