Jurnalistul este de parere ca uniunea bancara propusa de liderii UE in cadrul summitul de la sfarsitul lunii iunie este mai mult sau mai putin o intelegere verbala pentru cauza europeana, ea nereprezentand in realitate un progres in rezolvarea crizei.

Angela Markel sustine ca uniunea bancara se refera la supravegherea sistemului, si nu la o uniune fiscala, care ar implica reforme puternice, realizabile pe o perioada lunga de timp.

Munchau considera ca aceasta uniune va acoperi primele 25 de banci ca marine din Europa, lasand bancile mai mici sub controlul statului. Jurnalistul de la FT explica situatia facand comparatie cu un alcoolic care promite sa bea numai coniac de buna calitate.

Astfel, el sugereaza ca pentru o rezolvare completa a problemei euro este necesara o reforma fiscala riguroasa, care s-ar putea intinde pe o perioada de 20 de ani.

Munchau considera ca mizele sunt mult prea mari pentru ca un astfel de comportament sa continue. Pe masura ce Germania sustine tot mai puternic moneda euro, ramane ca Italia si Spania sa prezinte Germaniei un plan concret: fie aplica o reforma riguroasa, fie, in caz contrar, nici una din ele nu va putea sa ramana in zona euro, dupa cum stau lucrurile in prezent.

In finalul comentariului, jurnalistul de la FT spune ca principalul mesaj pe care l-a receptat din summitul UE este ca zona euro nu va rezolva criza si, din acest punct de vedere, a fost, intr-adevar, o intalnire ”istorica“.