Recent, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat ca povara datoriei Greciei este nesustenabila, iar Fondul a conditionat participarea la ultimul program de asistenta acordat Greciei de o restructurare masiva a termenelor imprumuturilor.

Conform propunerii FMI, dobanda pe care Grecia ar trebui sa o plateasca pentru imprumuturile acordate de partenerii din zona euro ar urma sa fie fixata, pentru 30-40 de ani, la nivelul mediu din prezent de 1,5%, iar rambursarea dobanzilor ar urma sa fie amanate dupa scadenta creditului. In conformitate cu propunerea FMI, care potrivit WSJ a fost prezentata guvernelor din zona euro saptamana trecuta, serviciul datoriei Greciei ar urma sa reprezinte, anual, mai putin de 15% din PIB.

In schimb, guvernele din zona euro, in frunte cu Germania, sunt reticente la ideea acordarii unor concesii atat de mari la imprumuturile pe care le-au acordat Greciei, care in prezent se ridica la peste 200 de miliarde de euro, si la care ar urma sa se adauge alte 60 de miliarde de euro in conformitate cu ultimul plan de asistenta. De asemenea, Germania, cea mai puternica economie din zona euro, vrea ca FMI sa se alature planului de asistenta acordat Greciei in calitate de creditor. Pana acum, FMI nu s-a alaturat programului de asistenta convenit de zona euro si Grecia in vara anului trecut.

O restructurare majora a imprumuturilor acordate Greciei ar putea necesita dezbateri si un vot in Bundestag, astfel ca oficialii germani ar dori ca in prezent sa se faca doar unele modificari limitate asupra termenilor imprumuturilor acordate Greciei, urmand ca orice modificare majora, care ar avea nevoie de un vot in Bundestag, sa fie amanata pentru 2018, dupa alegerile parlamentare care vor avea loc in Germania in 2017.

Insistenta cu care FMI solicita o reducere a ratei dobanzilor pentru Grecia in urmatoarele decenii este greu de digerat de statele din zona euro. Mecanismul European de Stabilitate ar avea nevoie de subventii de la bugetele nationale pentru a-si acoperi costurile de finantare. "Staff-ul FMI prefera solutii care presupun transferuri bugetare", a declarat un oficial european.

In cazul in care FMI si Germania nu vor reusi sa ajunga la un punct de vedere comun, zona euro va fi nevoita sa acorde o noua transa de imprumuturi Greciei fara participarea FMI. Multi oficiali europeni spera ca se va ajunge la un acord pana la urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, programata a avea loc in data de 24 mai, insa unii negociatori cred ca va fi nevoie de mai mult timp. Grecia are nevoie de noi fonduri fara de care nu va putea face fata unor datorii de aproximativ cinci miliarde de euro care trebuie rambursate pana la mijlocul lunii iulie.