Peste 10.000 de noi muncitori nord-coreeni s-au înregistrat în Rusia din septembrie, potrivit ziarului, care citează date ale Ministerului rus de Interne, scrie Agerpres.

Acţiunea Rusiei ar putea încălca sancţiunile ONU de a reduce fluxurile de numerar către Coreea de Nord şi a pune presiune asupra Phenianului pentru a renunţa la armele nucleare, a relatat WSJ, citând oficiali americani.

Datele Ministerului Muncii obţinute de WSJ arată că cel puţin 700 de noi permise de muncă au fost emise pentru nord-coreeni în Rusia în acest an, scrie cotidianul.

Oficiali ONU investighează potenţiale încălcări ale sancţiunilor, care conţin puţine excepţii, potrivit unor surse citate de WSJ.

Ministerul de Externe rus nu a răspuns la o cerere de a comenta în afara orelor de program.

"Este absolut clar că Rusia trebuie să facă mai mult. Rusia spune că doreşte relaţii mai bune cu Statele Unite, aşa că Moscova ar trebui să dovedească asta cooperând cu noi, nu lucrând împotriva noastră, în legătură cu această ameninţare urgentă pentru toate naţiunile", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de Reuters.

"Se estimează că muncitorii nord-coreeni din Rusia trimit între 150 şi 300 de milioane de dolari anual Phenianului. Acum e momentul pentru ca Rusia să acţioneze: Moscova ar trebui să implementeze imediat şi pe deplin toate sancţiunile ONU pe care le-a semnat", a adăugat el.

Interdicţia prezenţei muncitorilor face parte dintr-o gamă mai largă de sancţiuni ce vizează eliminarea unui venit important pentru regimul lui Kim Jong Un. Cea mai mare parte a banilor câştigaţi de nord-coreeni în străinătate ajung în vistieria guvernului, în timp ce aceşti angajaţi muncesc în condiţii extreme, a relatat WSJ.