"SUA depind inca de petrolul din Orientul Mijlociu. Nu este adevarat ca Statele Unite vor putea sa isi asigure necesarul de petrol, vor continua sa importe", a spus Pouyanne, citat de CNBC.

El a subliniat faptul ca SUA nu vor ajunge la independenta energetica intrucat consuma in continure mult mai mult decat produc.

"In opinia mea, lumea de astazi este interdependenta. Ideea ca poti ajunge independent energetic, in special in cazul Statelor Unite, unde exista atat de multe companii cu operatiuni globale, o tara care beneficiaza probabil cel mai mult de globalizare, pentru mine este ciudata. Nu cred in asa ceva", a spus Pouyanne.

Preturile petrolului au scazut dramatic in ultimele luni, iar la un moment dat au ajuns la circa 60% din nivelul atins in iunie 2013, din cauza ofertei mari si a cererii scazute la nivel mondial.

OPEC a fost acuzata ca este vinovata de instabilitatea preturilor, intrucat a refuzat sa reduca productia, pentru a sustine preturile. Muti analisti considera ca aceasta lipsa de reactie a fost o incercare de a recastiga cota de piata, pe fondul concurentei sporite venite din partea producatorilor care exploateaza zacaminte de sist in SUA.

Productia de petrol a Statelor Unite a crescut constant, de la 5 milioane de barili pe zi in 2005 la 8,6 milioane de barili pe zi in 2014, potrivit Agentiei pentru Informatii in Domeniul Energiei (EIA) din SUA.

Pouyanne a spus insa ca Statele Unite sunt inca un importator major de petrol si gaze, iar economia americana beneficiaza de preturile scazute ale titeiului.

"Se poate ca producatorii independenti din SUA sa nu fie multumiti, ca si investitorii in petrol si gaze, dar pe ansamblu pentru economia americana preturile scazute ale petrolului sunt o veste buna", a explicat seful Total.

Pouyanne a facut comentariile dupa ce Total a anuntat o revizuire a in scadere a valorii activelor cu 6,5 miliarde de dolari, in trimestrul patru, decizie legata in special de active din America de Nord, din sectorul zacamintelor de sist. Grupul francez a anuntat si masuri de reducere a costurilor, pentru a compensa declinul accentuat al cotatiilor petrolului, urmand sa restranga si investitiile cu 10%, de la nivelul de 26,4 miliarde de dolari din 2014.

Seful companiei s-a declarat insa increzator ca Total poate suporta cu usurinta preturile scazute ale petrolului, in pofida masurilor de reducere a costurilor.

"Atunci cand poti genera un flux de numerar de 25 de miliarde de dolari la un pret al titeiului de 100 de dolari pe baril si eventual sa investesti toata aceasta suma, chiar si inainte de a plati dividende actionarilor, asta inseamna ca esti la un nivel foarte inalt. Avem un bilant contabil solid, putem face fata situatiei doi sau trei ani. Nu sunt ingrijorat", a subliniat Pouyanne.

Pouyanne a fost numit la conducerea Total dupa ce fostul director general, Christophe de Margerie, si-a pierdut viata intr-un accident aviatic, in octombrie anul trecut.

Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, a depasit vineri pargul de 60 de dolari pe baril pentru prima oara in acest an, pe fondul speculatiilor potrivit carora companiile din domeniul energiei din SUA vor reduce operatiunile de explorare, ducand la limitarea surplusului de petrol de pe piata. Petrolului West Texas Intermediate cu livrare in martie este tranzactionat la peste 52 de dolari pe baril.