Esecul negocierilor dintre grupul de presa regionala Hersant Média si cel belgian Rossel, anuntate saptamana trecuta, a evidentiat si mai mult dificultatile din procesul de restructurare a acestui sector aflat in criza.

Federatia muncitorilor din industria cartii, a hartiei si a comunicarii CGT (Filpac-CGT), acuzata de cele doua grupuri ca a contribuit la esecul discutiilor, a plasat in mod deliberat aceasta dezbatere pe plan national.

Considerand ca "distrugerea ziarelor este pe cale de a fi realizata", sindicatul a facut publica lista de concedieri stabilite sau avute in vedere: 670 de locuri de munca suprimate la grupul Hersant, 116 locuri de munca suprimate la grupul EBRA (prezent mai ales in estul Frantei) si 1.000 de locuri de munca suprimate la Presstalis, o companie de distributie a ziarelor, aflata in pragul falimentului.

Filpac-CGT, care vorbeste despre viitoare concedieri si la France Soir, Le Figaro, Paris Portage, Echos si La Tribune, a cerut impunerea unui moratoriu in domeniul concedierilor si interventia Guvernului francez in aceasta chestiune.

In ceea ce ii priveste pe patronii ziarelor nationale, ei considera ca este vorba de "o luare de ostatici" la nivelul intregii prese nationale.

Impunerea pe piata a sistemului digital a modificat profund echilibrul din presa. Difuzarea publicatiilor administrate de SPQR a scazut cu 2-2,5% in fiecare an, iar incasarile sale din publicitate s-au prabusit dupa 2009.

Activitatea curieratelor de presa a fost, la randul ei, profund afectata de prabusirea vanzarilor la standuri a presei nationale (toate titlurile incluse), care au scazut in valoare cu 25% intre 2008 si 2011. Aceasta tendinta de scadere este asteptata si pentru urmatorii patru ani.